A Years of Water nevű izraeli startup a világ egyik legégetőbb problémáját, az ivóvízhiányt hivatott megoldani.

A világon minden nyolcadik embert érint a víz minősége vagy mennyisége miatti probléma. A WHO szerint 1 milliárd embernek nem jut megfelelő ivóvíz, és évente 3,5 millióan halnak meg a vízzel kapcsolatos betegségek miatt – ebből 1,5 millió 5 éven alatti gyermek. Az érintettek 98%-a fejlődő országokban lakik, így a nemzetközi sajtó keveset foglalkozik velük.

A Years of Water megalapítói, Moshe Moalem és Ran Poliakine személyesen szembesült a vízkrízissel. Moshe a Nigériában szervezett oktatási programjai során, Ran pedig mexikói kirándulása alkalmával borzadt el a „vízbetegség” következményeitől.

A probléma oka

Annak okát, hogy miért nincs megfelelő ivóvíz a fejlődő országokban, annak ellenére, hogy – a Szaharát leszámítva – ott is esik az eső és vannak folyók, jórészt a fejletlen csatornázási rendszerekben kell keresni: a szennyvizet sok helyen nem kezelik, vagy nem jól kezelik, és a 80%-uk beleömlik a folyók, tavak vizébe. Bár a nemzetközi szervezetek indítottak programokat a vízminőség javítása érdekében, de a www.water.org szerint ezek fele a szakszerű működtetés hiánya miatt csődöt mond.

A megoldás

Itt jön a képbe az izraeli Years of Water, olyan megoldást találva, amely nem igényel túlzott erőfeszítést, utólagos felügyeletet, sem szaktudást. Ez pedig a baktériumokat és vírusokat elpusztító UV sugár, melyet egy tartályba beépített LED égő segítségével bocsátanak ki. Ehhez sem elektromosság, sem kémiai szerek nem kellenek: a LED égő működtetéséhez csupán egy fogantyút kell megtekerni a saját kezünkkel. A LED égő által kibocsátott UV fény egy perc alatt másfél liter vizet képes megtisztítani, és 3 évig szervizelés nélkül működik, így akár 30 ezer liter vizet is tisztává lehet tenni vele. A tartály természetesen mozgatható, így bárhová el lehet juttatni.

A találmányt már használják Nigériában és Equadorban – reméljük a „tikun olám”, a világ megjavítása tovább folytatódhat, és a projektnek lesznek támogatói.