Oroszország újra aktív szerepet játszik a világpolitikában. A külpolitikája a közel-keleti térséget is befolyásolja. A Pew Research Center friss kutatása szerint erről nincs túl jó véleménnyel az emberek nagy része a világ legtöbb részén.

A május folyamán végzett felmérésben szereplő 40 ország közül 26-ban voltak többségben a negatív véleménnyel rendelkezők.

Izraelben 74 százalékos volt a negatív véleménnyel bírók részaránya, de nem elhanyagolható az a tény sem, hogy minden negyedik izraelinek pozitív volt az álláspontja az orosz kormány tevékenységéről. A téma fontosságát jól mutatja, hogy csupán minimális (2 százalék) volt azok aránya, akik nem tudtak állást foglalni a kérdésben. A szomszédos Jordániában kiugróan sokan (80 százalék) látják negatívan Oroszországot. Ennek hátterében főként az állhat, hogy Moszkva támogatja az Aszad-rezsimet Szíriában, ahonnan már több, mint hatszázezren menekültek Jordániába. Oroszország Szíria-politikája minden bizonnyal hatással van az izraeli lakosság Putyinról és Oroszországról alkotott képére is.

A hat legnagyobb uniós tagállam mindegyikében a megkérdezetteknek legalább kétharmadának volt rossz véleménye az orosz törekvésekről. Legnagyobb mértékben Lengyelországban, ahol tízből nyolcan voltak ezen az állásponton. Az európai és az észak-amerikai társadalmi nézőpontot alapvetően az orosz-ukrán konfliktus erodálta, három évvel ezelőtt ugyanis még sokkal kedvezőbb arányokat mértek a Pew kutatói. A minszki egyezményt követően pedig, ha kis mértékben is, de javult az Oroszországról alkotott kép.

zsido_com_20150807_1

Három országban abszolút többségben voltak az Oroszország iránt pozitív véleményt megfogalmazók. Vietnámban 75 százalék, Ghánában 56 százalék, Kínában pedig 51 százalék nyilatkozott úgy, hogy jó a véleménye az országról.

A kérdést Oroszországban is feltették, ahol a lakosság nagy többsége (88 százaléka) megbízik Putyinban, legalábbis ahogyan a világpolitikai ügyeket kezeli. Ezen belül is az oroszok kétharmada a „nagyon megbízom” válaszopciót jelölte be. Utóbbiak aránya az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedett, egy évvel korábban 52, míg 2012-ben még csak a 37 százalékos szinten volt. Mindez azt mutatja, hogy bár a világ nagy részén inkább kritikusan viszonyulnak az orosz államhoz és annak vezetőjéhez, ez Putyin hazai megítélését egyáltalán nem csorbítja.

 

Munkatársunktól (a Pew Research Center kutatási jelentése alapján)

Megszakítás