Tóratanulás, tfilinrakás, kóser ételek – ez nem egy ortodox jesiva napirendje, hanem a Chábád mozgalom kínálata azoknak, akik megjelentek az amerikai Republikánus Párt kongresszusán. A közel 50 ezer résztvevő közül legalább ezren zsidók.

A clevelandi Chábád központ nagy erőket mozgósított, és kibéreltek egy nagyméretű termet a kongresszus közelében. Itt lehet majd kóser reggelihez, ebédhez és vacsorához jutni, melyet egy séf vezetésével készítenek majd. A helyi lubavicsi küldött, Yossi Friedmann rabbi számolt be az előkészületekről: „Ez a kongresszus egy rendkívül fontos esemény, melyre nagyon sok zsidó érkezik majd.  Lesz ima, tóratanulás, kóser ételek, mindenki megtalálja majd, amit keres. A kongresszus vasárnaptól csütörtökig tart, így sólet meg kugli talán nem lesz, de készülünk marhahússal, csirkével, hallal, salátákkal, és dobozokban el is lehet vinni az ételt. Sok jesivabócher érkezett a segítségünkre, ők majd a tfilinrakásban segédkeznek. Természetesen pártállástól függetlenül, hiszen nekünk minden zsidó fontos, függetlenül attól, hogy kire voksol.”

 Yossi Friedmann rabbi

Yossi Friedmann rabbi
Friedmann rabbi fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ő személy szerint nem elfogult egyik politikai oldal irányába sem. „Igaz, hogy Trump sok zsidóval áll kapcsolatban, de ezt el lehet mondani Hillary Clintonról is. Semlegesek vagyunk, nem foglalunk állást,  mi a zsidók oldalán állunk.”

Megszakítás