A holokauszt idején elrabolt zsidó javakkal kapcsolatos jóvátétel fontosságára hívta fel a figyelmet az amerikai külügyminiszter, amikor múlt héten Lengyelországban járt.

Lengyelország az egyetlen állam az Európai Unióban, amely nem alkotott átfogó törvényi szabályozást a kárpótlásról, ami kiterjed nem csak a nácik által elrabolt javakra, hanem a kommunista időszakban államosított vagyonokra is – olvasható a jta.org tudósításában.

Mike Pompeo lengyelországi tartózkodása alatt kitért a kárpótlás elmaradásnak problémájára. A lengyel kormánytól azt kérte, hogy mielőbb rendezzék a régóta húzódó ügyet. Gideon Taylor, a World Jewish Restitution Organization ügyvezetője üdvözölte az amerikai külügyminiszter erőfeszítéseit.

Pompeo első lengyelországi látogatásán dicsérte a lengyel-amerikai kapcsolatok alakulását. Megemlékezett Frank Blaichmanról, aki lengyel zsidóként ellenálló volt a II. világháború idején, majd az Egyesült Államokba telepedett le. A sikeres ingatlanfejlesztő decemberben halt meg 96 éves korában.

zsido.com

 Kép: jta.org

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

 

Megszakítás