Egy izraeli start-up technológiája forradalmasíthatja a vízparti mentés hatékonyságát.

 

Bár a nyári hónapok már a hátunk mögött vannak, az izraeliek, illetve az Izraelbe érkező turisták gyakran látogatnak el a tengerpartra az évszaktól függetlenül. A vízparton töltött idő azonban veszélyeket rejt magában, és sajnos vannak olyan esetek, amikor még a legképzettebb vízi mentő is tehetetlen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világon a harmadik leggyakoribb, sérülésből eredő halálok a vízbe fulladás. Egy és négyéves kor közötti gyerekek körében vezető halálokként, míg 5 és 9 éves kor közti gyerekek esetében második leggyakoribbként tartják számon. A WHO felmérése szerint a világon évente a 372 ezer ember fullad vízbe. Bár kétségtelen, hogy vízi mentő jelenlétében sokat csökken a vízbe fúlás kockázata, ők sem tudnak egyszerre mindenhol ott lenni, ráadásul a nap vakítása miatt időnként muszáj pihentetniük a szemüket.

Ezen a helyzeten szeretne segíteni egy izraeli start-up. A 2018-ban alapított Sightbit munkatársai azt mondják, hogy úgy tudják megakadályozni a vízbe fulladást, hogy azonnal figyelmeztetik a vízi mentőket, amint a jelek azt mutatják, hogy egy, vagy több fürdőző bajba került. A haladó technológiát felhasználó vízparti kamerák rendszerének segítségével a vízi mentőkhöz a víz, a part és az úszók panorámaképe jut el folyamatosan, egy képernyőre vetítve. Ez lehetővé teszi, hogy szükség esetén haladéktalanul megkezdjék a mentést.

A Sightbit algoritmusai folyamatosan elemzik a felvételeket, és amint a rendszer veszélyt érzékel – legyen szó egy hirtelen vízáramlatról, vagy egy egyedül úszó gyerekről –, azonnal jelez. A szoftver segítségével a vízi mentők sokkal több úszót tudnak egyszerre szemmel tartani, mondja a Sightbit.

„Olyan eszközt dolgoztunk ki, amelyet a vízpartokon a szükségletek szerint lehet használni.” – mondta Minna Jacobson, a start-up cég egyik alapítója és marketing igazgatója. Nincs olyan vízi mentő, aki az összes úszót és minden veszélyt egyszerre képes figyelni, magyarázta tovább. A Sightbit rendszere lehetővé teszi, hogy használója eldöntse, a víznek mekkora részét figyeli. Azt is eldöntheti a felhasználó, hogy küldjön-e neki a rendszer speciális jelzéseket, ha például gyerek megy a vízbe, vagy valaki eltávolodik a parttól. A különösen veszélyes zónák is megjelölhetők a képeken.

A rendszer jelenleg még kutatási és fejlesztési fázisban van, de a készítők szerint már most is rendkívül pontos. Hasonló megoldásokat eddig csak medencék esetén alkalmaztak, természetes vizeket tekintve a Sightbit az első, amely mesterséges intelligencia felhasználásával épített ki megfigyelő technológiát. A csapat most az askeloni tengerparton teszteli a rendszerét. „Jelenleg arra koncentrálunk, hogy javítsuk a legfontosabb funkciókat. A gép sokkal jobban tudja, hogy mi lehet veszélyes” – nyilatkozta a vezető.

 

Forrás: nocamels