Talán kevesen tudják, hogy a dél-afrikai köztársaság ad otthont a világ egyik legdinamikusabb zsidó közösségének.  Ez a közösség látta vendégül nemrégiben Szegedi Csanádot és Megyeri András Jonatánt azzal a céllal, hogy bemutassák a magyarországi zsidóság helyzetét. A programot szervező Aish HaTorah adománygyűjtő vacsoráján 500 ember hallgatta Szegedi különleges életútját, hogy abból inspirációt merítsen és az isteni gondviselés ilyen fantasztikus példáján keresztül erősítse hitét.

Johannesburgban, a dél-afrikai zsidóság központjában, nagyjából 55 ezer zsidó él. Döntő többségük nem vallásos családban született. Talán az egész világon nincs még egy ilyen erős, stabil és prosperáló zsidó közösség, amely gyakorlatilag csak báál tsuvákból (visszatértekből) áll. Számtalan zsinagóga, jesivák, lányiskolák, zsidó rádiócsatorna és vagy 20 kóser étterem szolgálja a közösséget.

Ehhez képest a, zsidó szempontból második legnagyobb város, a Johannesburgtól jó kétórás repülőútra található Cape Town (Fokváros) zsidó közössége jelentősen kisebb, ennek dacára 3-4 kóser étterem és vagy egy tucatnyi működő zsinagóga áll a közösség szolgálatában. 

Gyakorlatilag az összes zsinagóga és rabbi ortodox, noha a közösségen belüli vallásosság széles spektrumú. A legtöbb zsidó kóser háztartást vezet, szombaton zsinagógába jár. A kóser ellátás magas szintű, a helyi rabbinátus rituális felügyeletet biztosít több száz gyárnak, az üzletek polcain található termékek döntő többsége rabbinikus felügyelettel rendelkezik. Johannesburgban a két legnagyobb szupermarket-lánc mindegyik üzletében árulnak kóser húst.

A dél-afrikai zsidó közösség fejlődik, világszínvonalú konferenciákat szerveznek, példaértékű a szociális háló és az oktatás minősége, melyhez a Chábád Lubavicsi mozgalom számos küldöttje is hozzájárul.