Az izraeli zsidók közel kétharmada egyetért Netanjahu azon állításával, miszerint a világszerte tapasztalható terrorizmus és a palesztin erőszak hátterében ugyanaz a jelenség áll. Ugyanilyen mértékben támogatnák, hogy Izrael fűzze szorosabbra kapcsolatait Törökországgal – legalábbis a terrorizmus elleni harc érdekében.

Nemrég beszámoltunk róla, hogy Benjamin Netanjahu a brüsszeli terrorcselekmények kapcsán kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a párizsi és brüsszeli események, valamint az Izrael elleni napi merényletek egyetlen összefüggő támadást jelentenek mindannyiunk ellen.

Az Israel Democracy Institute március végi közvélemény-kutatása szerint az Izraelben élő zsidók 64 százaléka egyetért a miniszterelnök álláspontjával. Tízből hárman viszont úgy gondolták, hogy a két jelenség hátterében különböző okok állnak: míg a világszerte tapasztalható terrort az iszlám radikalizmus táplálja, addig a palesztin terrorizmust a függetlenedési vágy motiválja. A felmérésben megkérdezett arabok körében gyökeresen más eredményeket tapasztaltak a kutatók. Az arabok közel kétharmada ugyanis nem ért egyet Netanjahuval. Jelentős körükben azoknak a száma is, akik nem tudtak állást foglalni a kérdésben. Így nem meglepő, hogy az izraeli araboknak mindössze 13 százaléka volt a kormányfővel azonos állásponton.

20160422_01

Nem csak Benjamin Netanjahu reagált az európai terrorizmusra. A kormányából több miniszter is bírálta az európai országok terrorelhárító képességeit. A kutatók erről is kérdezték a felmérés résztvevőit. Tízből hét zsidó megkérdezett hasonlóan gondolkodott. Egyes európai országok szerintük sem tudják sikeresen felvenni a harcot a terrorral. Bár nem ennyire meggyőzően, de az arab megkérdezettek is hasonlóan kritikusak ebben a kérdésben. Abban viszont már erősen megosztottak az izraeliek, hogy diplomáciai szempontból helyesek voltak-e a megfogalmazott kritikák. A zsidók 47 százaléka szerint inkább nem kellett volna a minisztereknek ezt a véleményt elmondaniuk – még akkor sem, ha a kritikák történetesen jogosak. 44 százalék viszont ebben nem látott kivetnivalót.

20160422_02

Miközben az Európai Unió a menekülthullám megállítása miatt kényszerül szorosabb együttműködésre Törökországgal, Izrael a terrorizmus elleni harcban fűzheti szorosabbra a törökökkel való kapcsolatát. Ezt az izraeli zsidók többsége (63 százaléka) támogatná is. Minden negyedik megkérdezett azonban részben vagy teljes mértékben ellenzi az ötletet. Ebben a kérdésben nem volt érdemi eltérés az arab és az izraeli megkérdezettek válaszai között.

 

Munkatársunktól (a The Israel Democracy Istitute, The Guttman Center által készített Peace Index adatai alapján)