Újratemették a Rómában feltárt középkori zsidó temetőben talált maradványokat. Az olasz főváros északi részén található Prima Porta temetőben helyezték el a csontokat szigorú vallási felügyelet mellett.

Ahogy arról beszámoltunk, olasz régészek megtalálták a Róma középkori zsidó közössége által használt, régóta elveszettnek hitt temető egy részét. Bizonyítékot találtak arra, mennyi üldöztetést kellett elszenvedniük a korabeli zsidóknak. A régészek 38, teljes épségben megmaradt csontvázat találtak meg.

A szakemberek úgy gondolják, hogy a sírok a Campus Iudeorum – a Zsidók Mezeje – részét képezték, melyet a közép- és kora újkori térképek a XIV. század közepétől a XVII. század közepéig használt temetőként jelölnek ezen a területen.

Róma főrabbija, Riccardo Di Segni közleményben erősítette meg, hogy a zsidó vallási előírások betartásával, a lehető leggyorsabban temették el méltó módon a feltárt maradványokat – írja a jewish-heritage-europe.eu. Minden egyes konkrét személyhez köthető csontot külön sírban helyeztek el, három Izraelből érkezett szakértő felügyelete mellett.

Kép: jewish-heritage-europe.eu