A tunéziai hatóságok szerint kormányellenes tüntetők voltak a gyújtogatók. Öt embert tartóztattak le.

A fiatal férfiak 19 és 21 év közöttiek, a zsinagóga elleni gyújtogatásos támadást Dzserbán, az észak-afrikai ország legnagyobb szigetén követték el. Mindannyian helyiek, eddig nem kerültek összeütközésbe a törvénnyel, a biztonsági szolgálatok pedig nem figyelték őket a sajtóbeszámolók szerint – olvasható a haaretz.com cikkében.

A gyújtogatásban nem sérült meg senki, az El Ghriba zsinagóga pedig kisebb károkat szenvedett. Az országban sokfelé zajlanak tiltakozások, utcai megmozdulások a rossz gazdasági helyzet miatt a kormány ellen, a belügyminisztérium szerint nincs vallási indíttatása az akciónak, pusztán a káoszt akarták fokozni.

A zsinagóga környékén csak négy zsidó család lakik, a dzserbai zsidók többsége pár kilométerrel arrébb él, néhány százan vannak, ez a legnagyobb közösség a térségben. A környéket állami fegyveresek őrzik. A rendőrség az összes zsidó intézmény környékén megerősítette a jelenlétét a szigeten.

2002-ben terroristák ennél a zsinagógánál felrobbantottak egy járművet, 21 ember halálát okozva. A XIX. században átalakított épületben csaknem 2600 éve működik zsinagóga, ez lehet a legrégebbi Észak-Afrikában.

zsido.com

Kép: haaretz.com