Az intézmény a portugáliai Portóban jött létre, a helyi zsidó közösség közreműködésével. A megnyitón a katolikus egyház és a muzulmán közösség is képviseltette magát.

A múzeum részletesen bemutatja a holokauszt történetét és azoknak a zsidóknak a sorsát, akik 1940-ben a városba érkeztek, abban a reményben, hogy át tudnak jutni Amerikába. Portugália semleges volt a II. világháború alatt, több ezer zsidó menekültet fogadott be szerte Európából – írja a jewish-heritage-europe.eu.

A múzeum ötvözi a hagyományos kiállítási elemeket a digitális információs felületekkel és audiovizuális tartalmakkal. Bemutatják azokat a tárgyakat és dokumentumokat is, amelyeket a menekültek hagytak hátra. A múzeumnak saját mozija, oktatási központja és konferenciaterme is van. Egy emlékcsarnokot is létrehoztak ezernyi áldozat nevével.

Az intézményt a járványhelyzetre tekintettel egy kis ünnepség keretében adták át januárban, de csak később nyitják meg a nagyközönség előtt. Az eseményen ott volt a helyi zsidóság néhány tagja, Porto püspöke és a helyi muzulmán közösség elnöke is.

A portói zsidó közösség gyökerei az ókori római időkre nyúlnak vissza, ahogy az egész félszigetről, innen is elűzték őket a XV. század végén. A zsidók a XIX. században kezdtek újra letelepedni Portóban. Tíz éve már csak mintegy 30 főt számlált a közösség, de ma már meghaladja az 500-at. A növekedés annak köszönhető, hogy Portugáliában állampolgárságot kaphatnak azok, akik bizonyítani tudják, hogy az őseik innen származnak.

Kép: jewish-heritage-europe.eu