Megkapta működési engedé­lyét az állategészségügyi tisz­ti­fő­orvostól a Csongrád megyei Csengelén található kóser libavágóhíd. A EMIH többségi tulajdonában lévő, 2014-ben ala­pított Quality Pultry Kft. által építettet vágóhíd így hamarosan megkezdheti működését.

Az üzem kóser libamáj- és hízott libatermékeket állít majd elő elsősorban export céljára, miközben a hazai keresletet is ki tudja szolgálni. A zöldmezős beruházás keretében megvalósuló kóser libavágóhíd és feldolgozó üzem az első fázisában 100 új munkahelyet teremt, míg a projekt egésze összesen 260 új állást hoz létre. Mindez a hátrányos helyzetű település lakóinak egyedülálló lehetőséget jelent, hiszen a munkanélküliség jóval az országos átlag felett van a községben.

A vágóhidat az egykori konzervgyár területén építették fel, mégpedig oly módon, hogy építés során a magyar törvényi előírásokon túl arra is figyelmet fordítottak, hogy megfeleljen a kóserság sza­bályainak is. A vágóhídon, melynek kóserságát az Izraeli Rabbinátus felügyeli, a tervek szerint napi 2400 hízott libát dolgoznak majd fel. Ennek köszönhetően 15%-kal növekedhet a hízott liba termelése, aminek komoly hagyományai vannak hazánkban.

Az ünnepélyes üzem-át­adóra – melyre az Iz­raeli Rab­bi­­ná­tus szakértői mellett meghívást kapott Da­vid Lau, Izrael Ál­lamának askenáz fő­rab­bi­ja – a tervek szerint július ele­jén kerül majd sor.