A Koppenhágai Jazz Fesztivál kizárt egy izraeli művészt a fellépők közül, mert “ezekben az években az izraeliek politikai okokból nem kívánatosak”. A város alpolgármestere szerint jobb lenne, ha a szervezők művészeti és nem politikai kérdésekkel foglalkoznának.

Alon Farber felháborodottan válaszolt az elutasító emailre: “Azt gondolom, hogy képmutatás csak az egyik oldalt felelőssé tenni az izraeliek és palesztinok közötti konfliktusért. A palesztinok szinte minden béketervet visszautasítottak az elmúlt ötven évben, így ők is felelősek a helyzetért. Vajon visszautasítják a palesztin zenészeket is?”

Egy antiszemitizmus ellen küzdő szervezet hivatalosan is megkereste a rendezvény szervezőit, és feltette a kérdést, hogy a jazzfesztivál szabályai közé tartozik-e politikai okok alapján válogatni a fellépők között, vagy csak az izraeli művészeket diszkriminálják?

A fesztivál emblémája

Kenneth Hansen, az elutasító levél írója válaszában”sajnálatos félreértésnek” nevezte a történteket, és arra hivatkozott, hogy a “politikai okok” kifejezés alatt az izraeli művészek fellépésekor elvárt magasabb biztonsági elvárásokat értette.  “Alon Farber egy neves jazz-zenekart vezet, melynek fellépésre bizonyosan sok izraeli lesz kíváncsi, közöttük fontos személyek is”. – indokolta a visszautasítást a szervező.

A kultúráért felelős alpolgármester, Carl Christian Ebbesen rosszallását fejezte ki az ügy kapcsán, és felhívta a rendezők figyelmét a városi önkormányzat nyújtotta egymillió koronás támogatásra. “Jobb lenne a rendőrségre hagyni a biztonsági problémák kezelését, inkább foglalkozzanak művészeti kérdésekkel. Természetesen nem kívánunk egy olyan fesztivált támogatni ennyi pénzzel, mely háborút vív bizonyos nemzetek és vélemények ellen.”

Hansen válaszában elnézést kért, és közölte, hogy tárgyalásokat folytat Farberrel, aki talán még is fellép Koppenhágában. Felvették a kapcsolatot a koppenhágai izraeli nagykövetséggel is, ahol magyarázatot adtak a félreértésre, és megállapodtak a biztonsági kérdések közös kezeléséről.

Alon Farber

Később a fesztivál honlapján egy közleményt jelent meg:

“Március 23-án a Jazz Fesztivál hibás választ küldött Alon Farber izraeli zenésznek a 2017-es rendezvényen való fellépésével kapcsolatban. Bár nem ez a szándék vezetett bennünket, a választ úgy is lehetett értelmezni, hogy politikai okok miatt elzárkózunk az izraeli művészek fogadásától. A valóság azonban nem ez.  A Koppenhágai Jazz Fesztivál nem diszkriminál nemzetiség, politikai elkötelezettség, vagy bármi egyéb ok alapján. Alon Farbertől elnézést kértünk, aki ezután elfogadta meghívásunkat a fesztiválra.”

Forrás: cphpost