Csak pár hely van a Földön, ahol megfelelő kutatásokat lehet végezni.

Összesen hat kutató és technikai szakember „landolt a Marson” pénteken – legalábbis az izraeli Negev-sivatag egyik különleges pontján, ahol a „D-Mars Project” keretein belül a vörösbolygóhoz hasonló körülményeket teremtettek. Az izraeli Mitzpe Ramon környékén felállított állomást az Izraeli Űrügynökség (ISA) és a zsidó állam űrtechnológiai kutatásaiért felelős minisztérium szakemberei állították fel – derül ki az Algemeiner cikkéből.

A február 15. és 18. közötti kísérlet résztvevői a külvilágtól teljesen elzárva, űrruhában tesztelték azokat a technikákat, amelyeket a Marson uralkodó körülményekhez igazítottak.

„Az űrügynökségek eddig is nagy erőfeszítéseket tettek, hogy eljussanak a Marsra és megoldást találjanak a technikai kihívásokra” – nyilatkozott Avi Belsberger, az ISA vezetője. „Izrael eddig is hozzájárult a Mars-expedíció előkészítéséhez olyan technológiák fejlesztésével, amelyek az embereket a sugárzástól védik” – tette hozzá a szakember.

Az izraeli Negev-sivatagban fekvő Mitzpe Ramon azon kevés helyekhez tartozik a világon, amely alkalmas hasonló kísérletek végrehajtására. A terület topográfiai és geológiai adottságai egyaránt ideálisak ahhoz, hogy a Marson uralkodó körülményeket szimulálni tudják a szakemberek.

zsido.com

Kép forrása: Algemeiner