A dél-lengyelországi Swietokrzyskie vajdaság vezetése úgy döntött, hogy 1,3 millió dollárnak megfelelő összeget költ egy zsinagóga helyreállítására európai uniós forrásból

Checiny város zsinagógájából zsidó kulturális emlékközpont lesz. A teljes költségvetés meghaladja az 1,4 millió dollárt, a különbséget a város önkormányzata állja. A holokauszt után könyvtár és mozi is működött az épületben, ami 1958-tól művelődési házként funkcionált.

A zsinagóga regionális műemléki védelmet kapott. Az önkormányzat a katowicei zsidó közösséggel együttműködésben dolgozta ki a projektet. 2017-ben pályázták meg az uniós pénzt. Először a tető és a falak újulnak meg. Arra szeretnék emlékeztetni a majdani látogatókat, hogy a zsidóság egykor milyen fontos szerepet játszott a város életében – írja cikkében jta.org.

zsido.com

Kép: jta.org

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287