Sikerült beállítani az abszurditás új világcsúcsát: a kipa akadályozhatja az antiszemitizmus elleni harcot.

Az Anne Franknak és családjának egykor menedéket adó, ma múzeumként működő amszterdami házban megtiltották egy vallásos zsidó alkalmazottnak, hogy kipában jelenjen meg munkahelyén. A 25 éves Barry Vingerlinggel első munkanapján közölte a döntést a holokausztban meggyilkolt zsidó kislánynak emléket állító intézmény vezetősége. Indoklásként azt hozták fel, hogy a múzeum alapelvei között szerepel, hogy a “semlegesség” látszatának fenntartása érdekében a vallási szimbólumok nem kívánatosak.

“Annak az Anne Franknak a házában dolgozom, aki az identitása miatt kényszerült bujkálni. Nekem is rejtegetnem kellene az identitásomat?” – tette fel a kérdést Vingerling, aki elmondta, hogy az állásinterjún ugyan nem viselt kipát, de világossá tette, hogy fontos számára, hogy abban végezhesse munkáját.

Amikor tavaly októberben munkába állt, már az első napon közölték vele, hogy külön kérvényt kell beadnia a kipa viselése ügyében, és nem hordhatja, ameddig meg nem kapja az engedélyt. A múzeum vezetősége azt javasolta az ortodox fiatalembernek, hogy a döntés megszületéséig viseljen egy Anne Frank Ház felirattal ellátott baseball sapkát a munkahelyén. Ezzel eleget tesz a fej befedését előíró zsidó szokásnak, de egyben munkaruhaként is funkcionál a sapka.

Vingerling azonban hiába várta a döntés megszületését, hosszú hetekig nem kapott választ, pedig rendszeresen érdeklődött az intézmény igazgatójánál, Dieuwke Maasnál.

Ekkor a múzeum tanácsadó testületében ülő reform rabbihoz, Menno ten Brinkhez fordult, aki közölte vele, hogy örüljön, hogy a baseball sapka viselését megengedték neki. Brink szerint a múzeum nem a zsidó hagyományok ellen foglalt állást, hanem általánosságban szeretne független maradni mindenféle vallásos szimbólumtól.

Vingerling ekkor úgy döntött, hogy nem tűri tovább a megalázó bánásmódot, és sapka nélkül, kipát viselve jelenik meg munkahelyén, vállalva a vezetőség reakcióját. Ekkor ismét felszólították, hogy baseballsapkával fedje be a fejét, egyben ígéretet kapott, hogy az igazgatótanács hamarosan döntésre jut. A fiatalember ismét megtette, amit kértek tőle, és türelmesen várt, bár elmondta, hogy a múzeum egyes látogatói kifogásolták, amiért egy sapkával a fején beszél hozzájuk, mivel azt a tiszteletlenség jeleként értelmezték.

További négy hónap telt el, mire a döntés megszületett: az Anne Frank házban engedélyezett a kipa viselése.

Vingerling természetesen örömmel fogadta a hírt, bár nem értette, hogy mi tartott olyan soká.

“A legutóbbi időkig intézményünknek nem volt kialakult álláspontja az ügyben, egyszerűen azért, mert korábban nem érkezett hozzánk ilyen kérés. Alaposan meg kellett fontolnunk a döntésünket egy ilyen fontos ügyben, és egyeztetnünk kellett az Anne Frank ház különböző részlegeivel, beleértve a felügyelő bizottságot is. Ez pedig időbe telik. Vizsgálatunk során arra a döntésre jutottunk, hogy a múzeum és az ajándékbolt területén megengedett a vallási szimbólumok viselése.” – magyarázkodott a múzeum vezetősége.

Garance Rus-Deelder, a múzeum ügyvezetője elmondta, hogy a hosszadalmas eljárás oka az volt, hogy meg kellett vizsgálniuk a vallásos megnyilvánulások hatását az intézmény függetlenségére.

“Az Anne Frank Ház egy független, vallásos kötődésektől mentes intézmény, mely az antiszemitizmus ellen küzd. Nem szeretnénk, hogy például egy kipa befolyásolja ezt az üzenetet” – mondta Rus-Deelder.

A múzeum eljárása nem meglepő egy korábbi kellemetlen eset fényében, amikor számos zsidó látogató nehezményezte, hogy a több nyelven – köztük héberül is – elérhető audio-útmutató szimbólumai közül hiányzik az izraeli zászló. Amíg például a francia nyelvű opciót egy francia zászló jelzi, addig a héber nyelvűt csupán héber betűk – a Dávid-csillagos zászlónak nyoma sincs.

zsido.com

Forrás: TOI