Lapunk körkérdést tett fel az izraeli választásokkal kapcsolatban a Parlament Külügyi bizottságában dolgozó képviselőknek. Az alábbiakban közöljük válaszaikat.

 

 

 

Németh Zsolt (Fidesz), a Külügyi bizottság elnöke

németh zsolt Ön követte az izraeli választás eseményeit, és ha igen, milyen mélységben?

Hogyne követtem volna?! Az izraeli választások, mint ahogy Izrael sorsának az alakulása is, régóta a világpolitika legfontosabb kérdései közé tartoznak, ezért akit érdekel a nemzetközi élet, azt érdekli, hogy mi történik Izraelben. Hogy milyen mélységben? Nyilvánvalóan az itthoni mindennapok sodrában nem nagyon érek rá a napi hírek szintjénél jobban elmélyülni az izraeli belpolitikában, de mindig érdeklődéssel hallgatom, ha valaki rávilágít az ottani folyamatok összefüggéseire.

Ön szerint ez a választási eredmény hoz-e változást Izrael és Magyarország, valamint Izrael és Európa viszonyában, és ha igen milyen jellegűt?

Úgy hiszem, hogy az izraeli belpolitikától jó ideje nem függ a magyar-izraeli viszony. Nekünk fontos Izrael, a külpolitikai vonatkozásokon túl úgy is, mint az egyik legmagasabb technológiai fejlettséget és legnagyobb innovációs hozzáadott értéket képviselő gazdasági partnerünk, de különösen azért fontos számunkra, mert sok magyar származású és állampolgárságú honfitársunk él ott, akiknek a biztonsága alapvető kérdés a számunkra. Ebből a szempontból örülnénk, ha az új kormánynak sikerülne tompítani az olyan ellentéteket a régióban, amelyek Izrael biztonságát fenyegetik. Beleértve ebbe a kétallami megoldáson alapuló un. Közel Keleti Békefolyamat mielőbbi újraindítását is. Magyarország a békében érdekelt, és ezért szurkolunk az új kormánynak, hogy sikeres legyen. Mindez azonban alapvető változást nem tesz szükségessé a magyar-izraeli viszonyban.

Ami Európát illeti, sajnos újabban hasonló szempontok merülnek fel az európai zsidó lakosság biztonságával kapcsolatban, mint a Szentföldön. Ennek nem szabad rányomnia a bélyegét az öreg kontinenssel fenntartott viszonyra. Izrael ahhoz a kultúrkörhöz tartozik a Közel-Keleten, mint mi – ilyen szigetként tekintünk rá.

Ön személy szerint, hogyan értékeli a választási eredményt és Netanjahu újabb győzelmét?

A politikai teljesítmény óriási. Negyedszer megnyerni a választást, nem akármi. Úgy fordítani ekkorát, hogy az előrejelzések, az exit pollok nem voltak bátorítóak, ráadásul  a  magánjellegű, személyeskedő témák is elvonták eleinte a köz figyelmét – ezt tanítani lehetne a politológián. Noha az amerikai kongresszus sajátos módon történő megszólítása újszerű, mondhatnánk unortodox elem volt a kampányban.

Egy általánosabb megállapítást, ha hozzáfűzhetek, a nemzeti érzések erősödése világjelenségnek tűnik. Európa is egyre inkább a nemzetek Európájává kezd ismét válni, de említhetném akár Latin-Amerikát, vagy Ukrajnát és Oroszországot, ahol a nemzeti öntudat az egyik legfőbb mozgósító erővé vált. Ezzel tényezővel tehát, úgy tűnik, világszerte újra számolni kell. Netanjahu számolt is velük, szemmel láthatóan okosan.

 

Mesterházy Attila (MSZP)

mesterhazyÖn követte az izraeli választás eseményeit, és ha igen, milyen mélységben?

Igen, az összes magyar nyelvű tudósítást, illetve a CNN tudósításait, elemzéseit figyelemmel kísértem.

Ön szerint ez a választási eredmény hoz-e változást Izrael és Magyarország, valamint Izrael és Európa viszonyában, és ha igen milyen jellegűt?

A magyar-izraeli kapcsolatokban nem várok változást. Európa és Izrael viszonyában attól függően, hogy a megválasztott miniszterelnök mennyire fogja követni a kampányban tett ígéreteit.

Ön személy szerint, hogyan értékeli a választási eredményt és Netanjahu újabb győzelmét?

Meglepetés volt, hiszen az exit pollok szorosabb eredményt jeleztek, sőt a baloldal győzelmét sem zárták ki. Történelmi a győzelem, hiszen ezzel Netanjahu az egyik leghosszabban szolgáló miniszterelnök lesz Izrael történetében. A kampány finisében számos olyan harcos és kemény üzenet hangzott el a jobboldali szavazótábor mozgósítására, amelyek befolyásolhatják Izrael nemzetközi kapcsolatait.

 

Harrach Péter (KDNP), frakcióvezető *

harrachÖn követte az izraeli választás eseményeit, és ha igen, milyen mélységben?

Természetesen a sajtón keresztül követtem az eseményeket.

Ön szerint ez a választási eredmény hoz-e változást Izrael és Magyarország, valamint Izrael és Európa viszonyában, és ha igen milyen jellegűt?

Úgy gondolom, hogy a választás eredményei nem változtatnak Magyarország és Izrael hagyományosan jó kapcsolatán, annál is inkább, mert Netanjahu miniszterelnök úr kormányzása alatt a két ország gazdasági és politikai együttműködése kiegyensúlyozott volt.

Ön személy szerint, hogyan értékeli a választási eredményt és Netanjahu újabb győzelmét?

Netanjahu miniszterelnök úr újraválasztásával Izrael ismét egy nemzeti-konzervatív politika mellett tette le a voksát. Reményeim szerint a választások eredménye tovább fogja erősíteni a közel-keleti stabilitást és az országaink közötti együttműködést.

­­* A KDNP részéről nem a Külügyi bizottságba delegált képviselő, hanem a frakcióvezető válaszolt.