Mi történt a héten Izraelben?

Négygyermekes apát késelt meg egy arab terrorista a Siratófal közelében. A 32 éves Adiél Kolman a Dávid városát feltáró régészeti ásatásokon dolgozott, és hazafelé tartott, amikor az arab rátámadt. Ádiel amíg csak tudott, küzdött a támadójával, de számos késszúrást szenvedett, és a kórházba szállítását követően életét vesztette. A gyilkossal a helyszínre érkező rendőrök végeztek. Ádielt otthonában, a Jeruzsálemtől északra fekvő Kocháv Hásáchár településen helyezték végső nyugalomra. Búcsúztatásán édesanyja így emlékezett vissza fiára: „Nem sokkal korábban beszéltünk telefonon. Kérdeztem, hogy mi a helyzet náluk. ’Nem rossz, nem rossz’ – mondta magyarul, az anyanyelvemen”.

A tette azonosítása után a hadsereg egységei megjelentek a somroni Akraba faluban, ahol kihallgatták a merénylő családtagjait és előkészítették a házat a lerombolásra. Ezt követően letartóztattak nyolc olyan arab járókelőt, akik nyugodtam végignézték a merényletet, és nem tettek semmit annak megakadályozására. A terrort passzívan támogató helyiekre akkor terjedt ki a rendőrség figyelme, amikor 2015-ben, a „késes intifáda” idején egy zsidó családra támadtak terroristák. A férjet és a segítségére siető hétgyermekes rabbit halálra szúrták, a kisgyermekét a karjában tartó feleséget megsebesítették. Amikor az asszony az utcán álló arab boltosoktól és járókelőktől kért segítséget, azok kinevették, és ütlegelni kezdték. Az esetet követően a hatóságok többeket letartóztattak és néhány üzlethelyiséget bezártak.

Ádiel Kolman

Fegyvert csempészett a francia konzulátus dolgozója

Lebukott a jeruzsálemi francia konzulátus egyik alkalmazottja, aki fegyvereket csempészet a Gáza-övezetből a júdeai és somroni palesztin autonóm területekre.  A 24 éves Roamin Francknál 70 pisztolyt és két gépkarabélyt találtak a gázai határ átlépése után. „Rendkívül súlyos bűnügyet tártunk fel, melyben a tettes a külföldi diplomáciai testületek élvezte különleges előjogokat és védettséget használta fel arra, hogy nagy mennyiségű fegyvert csempésszen Izraelbe; ezeket feltehetően izraeli civilek és biztonsági erők elleni terrorcselekményekre használták volna fel” – jelentette ki a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat vezetője. Izraeli kormánytisztviselők ezzel együtt elmondták, hogy az eset nem befolyásolja az Izrael és Franciaország közötti kapcsolatokat. A nyomozás során őrizetbe vették a konzulátus egyik biztonsági őrét is.

„Nagyon komolyan vesszük a történteket és együttműködünk az izraeli hatóságokkal. Az alkalmazásunkban álló férfi a diplomáciai védettségét használta ki, melyet még mindig élvez” – mondta a francia konzulátus szóvivője. „Megítélésem szerint a tettest a pénzügyi haszonszerzés és nem politikai meggyőződés motiválta” – mondta a francia nagykövet, miután meglátogatta Romaint a beer sevai börtönben. Az elkövetőre feltehetően hosszú szabadságvesztés vár. 2013-ban szintén egy francia diplomata bukott le, aki pénzt, aranyat és dohányárut csempészett Jordániából Izraelbe, egy kollégája pedig megtámadott egy izraeli határrendészt egy arab rendzavarás alkalmával.

Néhány nappal a csempészek elfogása után több száz tüntető tiltakozott az izraeli francia konzulátus előtt. A demonstrálók követelték, hogy Franciaország szüntesse be az Izrael-ellenes civil szervezetek támogatását és a terroristák védelmezését.

Tüntetés a francia konzulátus előtt

Etióp származású diák nyerte a 2-6. osztályos iskolások számára rendezett országos történetíró versenyt 

A 9 éves Liám Ászáf Tálá Beer Sevában él és a Moriá nevű vallásos iskola harmadikos tanulója. A diák családja Izraelbe vándorlását történetét meséli el, melyet nagyapjától hallott.  A nagyszülők gyalog vágtak neki a hosszú útnak tizenegy gyermekükkel, Szudánon keresztül.  A vándorlás négy éven át tartott, melynek során két gyermeket elveszítettek, és egy született. A veszélyes úton összesen négyezer etióp zsidó vesztette életét, róluk Jeruzsálem napján emlékeznek meg.

„Apám gyakran ült le a gyerekekkel, különösen a széder estén, hogy saját megmeneküléséről beszéljen nekik. Liám itta a szavait és újabb és újabb kérdéseket tett fel a történettel kapcsolatban. Nagyon megható, hogy ezt választotta témának” – mondta Liám édesanyja.

Liám és családja

Tel Aviv a világ 9. legdrágább városa

A világvárosok lakóinak megélhetési költségeit vizsgáló Worldwide Cost of Living Survey legújabb kimutatása szerint Tel-Aviv a világ 9. legdrágább városa, s így olyan metropoliszokat utasított maga mögé, mint New York vagy Los Angeles. Az egyik legnagyobb teher Tel-Avivban (és egész Izraelben) a gépkocsik fenntartása, mely 79%-kal nagyobb költséget ró a tulajdonosokra, mint New Yorkban, miközben az izraeliek keresete csak a felét éri az amerikaiakénak. Tel-Avivban az ingatlanvásárlás sem egyszerű, mert az átlagos ingatlanár elérte a 2.78 millió sékelt, azaz a 200 millió forintot. Különösen drága továbbá az alkohol és a dohányáru.

2011-ben nagyszabású tüntetéssorozat zajlott a megélhetési költségek lefaragása érdekében. A demonstrációk sikere megkérdőjelezhető, mert öt évvel ezelőtt Tel-Aviv még csak a 34. helyen állt. Az árak letörésére még egy párt is alakult Kulánu (mindannyian) néven, mely jelentős sikert ért el a választásokon. Bár az árak nem csökkentek, a minimálbért jelentősen megemelték, ami így most már 5300 sékelt (386 000 Ft) tesz ki.

Lakópark Tel-Avivban

zsido.com