Egy magyar régészcsapat kutatja a Heródes király által építtetett Machaerus erődöt, mely a Holt-tenger keleti partján, a mai Jordániában található.

A munka egyik jelentős eredménye egy nagyméretű mikve, azaz rituális fürdő feltárása, mely a királyi családot szolgálta. A medencébe 12 lépcső vezet, alacsony vízállás esetén pedig egy tartalék víztározó biztosította a megfelelő vízszintet. Ahhoz, hogy egy mikve vallási célokra is használható legyen, legalább 40 szeá, azaz közel 315 liter vizet kell tartalmaznia. Az épület felszíne alatt 16 méterrel egy ciszternarendszer haladt, mely a fürdőket és a kerteket látta el vízzel.

A fürdők és a vízrendszer kialakítása rendkívül hasonló ahhoz, amit a Holt-tenger nyugati partján, az izraeli Kumránban találtak.

A fürdő a királyi udvarhoz közel épült, és boltíves tetőszerkezet fedte. Feltehetően a Lucilius Bassus vezette X. római légió rombolta le a polgári időszámítás szerinti 71-ben, amikor az erődöt védő zsidó felkelők ellen vonult. A régészek leomlott falakat, két oszloptalapzatot és négy római kőlövedéket találtak.

A feltárás helyszíne

Machaerus erődjét még a hanukai harcok után hatalomra került hasmóneus dinasztia egyik királya, Alexander Jánáj (i.e. 104-78) emelte, valamikor i.e. 90 tájékán, elsősorban a nabateusok támadásai ellen. A magas, sziklás csúcsra épített erőd nagy kihívás elé állította az ostromlókat és a kelet felől Jeruzsálembe tartó ellenséget is hamar észrevették a falairól. Ez a vár is része volt annak az egymástól látótávolságra fekvő, Heródes-féle erődrendszernek, mely a keleti határon húzódott végig, észak-déli irányban. Ide tartozott még a híres Mecádá (Maszada) fellegvár vagy a Jerikó környéki Kypros és Dok erőd is.

Heródes király i.sz. 30 körül építette újjá a rómaiak által lerombolt Machaerus erődöt, és katonai bázist hozott létre benne. Az uralkodó halála után fia, Antipas vette át az erőd vezetését. Az ő idejéből származik az a Josephus Flavius által is megemlített keresztény legenda, mely szerint ebben az erődben tartották fogva és végezték ki Keresztelő Jánost. A történet szerint Antipas lánya, Salome annyira szépen táncolt a király és vendégei előtt, hogy apja megígérte, hogy bármilyen kívánságát teljesíti. Ő János fejét kérte tálcán, amit meg is kapott.

Dr. Vörös Győző a romok között

Az erőd feltárása még 1968-ban kezdődött. Jelenleg Dr. Vörös Győző és csapata dolgoznak a helyszínen. Ők tárták fel az erőd 9 méter magas külső falát is, de találtak hasmóneus és római kori pénzérméket, illetve arámi agyagtöredékeket.

Az erőd feltételezett látképe

Machaerus erődjét a Talmud is megemlíti. A bölcsek szerint a jeruzsálemi oltárról felszálló füst Machaerus erődjéig látszott. A Joma traktátusban ezt mondja Joszé ben Dolgáj rabbi: “Apámnak kecskéi voltak a Machaerus-hegyen, akik tüsszögtek a [jeruzsálemi szentélyben égetett] füstölőszer illatától”.

A fürdő rekonstrukciója

Forrás: The Jewis Press