December 31-én Kfár Chábádban állt a chüpe alá Oberlander Náchmán és Chani Vorst, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egybekelljenek. Az esküvő sok szempontból különleges volt. A szertartást a szokásoktól eltérően nem a település főrabbija, Méir Áskenázi vezette, hanem a milánói lubavicsi rabbija, Moshe Lázár rabbi – aki a vőlegény anyai nagyapja is egyben.

Az esküvőn szokatlanul sok magyar szót is lehetett hallani, hiszen Budapestről egy nagyobb „delegáció” érkezett, melyet barátok és a helyi sliáchok alkottak, valamint összegyűltek azok az Izraelben élő magyarok is, akik valamikor a Vasvári Pál utcai zsinagógába jártak, illetve az Oberlander család otthonában ismerkedtek zsidó gyökereikkel. „Nagyon jó volt látni a sok régi arcot, együtt örülni velük, látni az ’unokákat’, a következő generációt.” – mondta el Oberlander Báruch rabbi.  

Chábád esküvőn ráadásul ritkán látni ennyi strájmlis haszidot, hiszen ebben az irányzatban nem ez a „sztenderd” viselet. Azonban sokan érkeztek Oberlander rabbi rokonságából is, akik – belzi és krecsnofi haszidok lévén – ezt az ünnepi öltözetet viselik. Az esküvőn részt vett többek közt Berl Lázár, Oroszország főrabbija (a vőlegény nagybátyja); Kfár Chábád főrabbija, Méir Áskenázi rabbi; a menyasszony lakhelyének, Kirját Máláchi főrabbija, Jichák Jehudá Jeruslavsky rabbi; Kirját Gát főrabbija, Mose Havlin rabbi; Rechovot Chábád rabbija, Menáchem Mendel Gluchovszky; Élijáhu Landau rabbi Bné Brákból; Szimchá Bunim Leizerson rabbi Jeruzsálemből; a Kirját Átában élő makói rabbi, Lemberger Simon rabbi; Jirmijáhu Cohen rabbi, a párizsi bét din volt vezetője; Bát Jám szfárádi újonnan kinevezett főrabbija, Élijáhu Bár-Sálom valamint sok Chábád sliách is.

Az ifjú pár számára rendezett sevá bráchot vacsorák egyikére a házigazda, a menyasszony unokatestvére, aki Észak-Tel avivban lubavicsi küldött, elhívta Ilán Mort, aki tavalyig Budapesten volt izraeli nagykövet. Beszédében mesélt az Oberlander rabbihoz fűződő régi barátságáról, és méltatta a magyarországi Chábád sikeres munkáját.

Ezúton kívánunk sok boldogságot az ifjú párnak! Cháni, Náchmán: Mázl tov!