A tavaszi-koranyári időszak egyik leglátványosabb zsidó eseménye Lág báOmer ünnepe. Az omerszámlálás 33. napján máglyákkal, szabadtéri sütögetéssel és játékokkal emlékeznek meg Simon bár Jocháj rabbiról és arról, hogy a Rabbi Akiva tanítványait sújtó súlyos járvány véget ért.

Simon bár Jocháj rabbi, a Zohár című kabbalisztikus alapmű szerzője, tizenhárom éven át egy barlangban bujkált az őt üldöző rómaiak elől halála előtt azt kérte. Az omer 33. napján hunyt el, és azt kérte, haláláról ne gyásszal, hanem örömmel emlékezzenek meg.

Akiva rabbi tanítványai között hatalmas járvány tombolt, rövid idő alatt 24 ezer tanítvány veszett oda. A tragikus pusztulás, amelyre a hagyomány szerint azért került sor, mert nem tisztelték egymást, az omer 33. napján megszakadt.lagbaomer1

Ez a két örömteli ok tehát, amiért ezen a napon megszakítjuk a gyászidőszakot, lehet például hajat vágni, vagy esküvőt rendezni, így ez a nap igen népszerű a házasulandók körében. Idén az EMIH a Budai Sport Hotelben rendezett közösségi Lág báOmer ünnepséget. Az ünnepi máglyát Köves Slomó vezető rabbi lobbantotta lángra. Ilyenkor szokás szabadtéren sütni-főzni, így ez alkalommal is kiváló grill-vacsora várta az ünneplőket.

lagbaomer3

A Bét Menáchem Gyermekoktatási Központ iskolásai és óvodásai sem maradtak ki a vidám ünneplésből: először a Városligetben rendezett szabadtéri játékokon mérhették össze ügyességüket, majd az intézmény udvarán rakott tábortűzzel köszöntötték Lág báOmert.

Megszakítás