A XVI. századi zsidó előadó: Europa Rossi, avagy Madama Europa, az első zsidó énekes, aki a zsidó világon túl is hírnévre tett szert. Cikkünk a Kveller interjúja alapján készült.

Europa az itáliai Mantovában élt férjével, Dávid ben Elisával, aki a helyi zsidó közösség vezetője volt. Két fiuk született: Bonaiuto és Angelo. A család különleges volt a korszakban abban a tekintetben, hogy sem a szülők, sem gyermekeik vagy unokáik nem keresztelkedtek ki.

Europa zenészcsaládból származott. Fivére, Salamone, aki a mantovai hercegi udvarban volt hegedűs és zeneszerző, héber liturgikus dallamokat is szerzett, melyek a XVII. század zsinagógáiban rendszeresen felcsendültek. Salamone abban a szerencsében részesült, hogy engedélyezték neki műveinek kiadását. Europa fivérével együtt lépett fel a mantovai udvarban korának kedvelt zenéjével. Egy előadásán a hallgatóság egy tagja azt jegyezte fel, hogy Europa „a legfinomabb és legédesebb hangon” énekelt, könnyet csalva a közönség szemébe. A különleges tehetségű és szokatlan életutat bejárt előadóról Liza Malamut karmester beszélt. Elmondta, hogy munkásságának kezdetén Salamone Rossival foglalkozott liturgikus darabjai kapcsán. „Madama Europa a szekuláris világhoz tartozott… Nem szerzett zenét, de a neve rendszeresen előkerül a reneszánsz Itália előadóművészei között” – mondta, majd belekezdett az asszony történetébe:

„Madama Europa bizonyos szempontból titokzatos alak. Zenészeknek való kifizetések listái bizonyítják, hogy a XVI. század végén előadott a mantovai udvarban. Testvére, Salamone zsidó zenészekből álló zenekarával együtt szerepel, valamint egyedül is, különleges zenészként feltüntetve, ami azt jelenti, hogy akkor hívták őt meg, amikor az esemény jellege megkívánta.” E listákból kiderül az is, hogy kikkel dolgozott együtt. Például a mantovai asszonykórussal, melyben kivételes tehetségű nők énekeltek. Olyan nagy nevekkel hozták összefüggésbe, mint például Claudio Monteverdi vagy Alessandro Striggio, ami azt jelenti, hogy minden bizonnyal egészen rendkívüli tehetség volt.

A helyzete azonban bizonyosan nem volt egyszerű: „Nem kétlem, hogy a szekuláris világban dolgozó profi zsidó énekesnőként nem egy érdekes helyzetben kellett helytállnia. Europa története tágabb értelemben egybeszövi az itáliai zsidó közösség, a női zenészek és általában a reneszánsz zene szerteágazó szálait.” Madama Europa vállaltan zsidóként lépett fel. Bár abban az időben a zsidó zenészekre nagy nyomás nehezedett, hogy keresztelkedjenek ki, Europa sosem hajolt meg ez előtt. „Egyik társa, Abramino dall’Arpa meghajolt a nyomás előtt, áttérésre kényszerítették és megkeresztelkedésekor más nevet is kapott. Nem vidám történet, melynek az lett az eredménye, hogy munkássága majdnem eltűnt a történelem süllyesztőjében. Ám Europa leszármazottai továbbra is zsidóként éltek és dolgoztak.”

Hogy mi a jelentősége Madama Europa zsidó női mivoltának?

„A zsidó női zenészekről szóló beszámolók nagyon ritkák. Bár a zsidó lányok és asszonyok tanultak zenét, a családi kötelezettségek megelőztek mindent. Ráadásul az itáliai zsidó közösségek időnként önszántukból fényűzést korlátozó rendelkezéseket vezettek be, nehogy illetlenséggel vagy hivalkodással vádolják meg őket az uralkodó hatóságok.”

Bár Mantovában a XVI. század végén viszonylag toleráns volt a hangulat, ez nem mindenhol volt jellemző. Madama Europa tevékenysége hidat jelentett a zsidó közösség és a mantovai hercegi udvar között és utat nyitott a zsidó nők számára az előadóművészek világába.

Fotó: kveller