A jelenlegi és a volt francia államfő együtt emlékezett meg vasárnap azokról a hősökről, akik 75 évvel ezelőtt a második világháborúban felvették a harcot a náci Németország katonáival és a velük kollaboráló franciaországi Vichy-kormány milicistáival.

Az 1450 méteren fekvő gliere-i fennsík a francia ellenállás egyik legjelentősebb jelképe: 1944. január és március között 465 ellenálló itt várta a szövetséges erők ejtőernyőseit. A német hadsereg és a francia milicisták heves támadásai után március 26-án az ellenállók a fennsík átadására kaptak parancsot, de mintegy 150-en nem tudtak elmenekülni a túlerő gyűrűjéből: 124-et kivégeztek a milicisták, kilencen eltűntek, 16 ellenállót pedig deportáltak a németek.

„Hetvenöt évvel később a francia nép nem felejtette el, hogy feláldozták magukat, hogy bátorságból leckét adtak” — mondta Emmanuel Macron a mintegy 2 ezer megemlékező előtt tartott ünnepi beszédében. A köztársasági elnök szerint a gliere-i ellenállók „a tisztességet, a szabadságot és a civilizációt is védték, amikor egy hegyet, a földjüket” akarták megvédeni.

Nicolas Sarkozy, aki államfői mandátuma (2007-2012) idején rendszeresen ellátogatott az emlékhelyre, de a hivatalos megemlékezéseken korábban nem vett részt, ezúttal Emmanuel Macron oldalán érkezett.

Nathalie Loiseau uniós ügyekért felelős volt miniszter, a kormányzó Köztársaság lendületben európai parlamenti listavezetője a BFM hírtelevízióban elmondta: „a volt és a jelenlegi államfő az egység jelét kívánja mutatni egy hely, egy jelkép körül, amelyet Nicolas Sarkozy tett jelentőssé mandátuma idején”. Hozzátette: „a franciák ebben a nemzeti egységet látják, erre vágynak” – tette hozzá.

A megemlékezésen jelen volt Laurent Wauquiez, az Auvergne-Rhone-Alpes régió elnöke, a Nicolas Sarkozy által korábban vezetett jobbközép Köztársaságiak jelenlegi elnöke is, de ő nem mutatkozott a volt és a jelenlegi államfő társaságában.

„Ez egy köztársasági helyszín, mindannyiunk büszkesége. A gliere-i fennsík olyan történet, amely szép leckével szolgál.” — mondta Laurent Wauquiez a francia sajtónak.

Miközben Francois Hollande előző szocialista államfő – akinek Emmanuel Macron tanácsadója, majd gazdasági minisztere volt – nem kapott meghívást a megemlékezésre, mert rendszeresen nyíltan bírálja utódát, Nicolas Sarkozyről köztudott, hogy rendszeresen találkozik a jelenlegi elnökkel és tanácsokkal látja el.

 

Forrás: neokohn.hu 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

Megszakítás