Egy izraeli turista az indiai Manali közelében kirándult a Basist-hegységben, amikor megcsúszott, 40 métert zuhant és súlyos sérüléseket szenvedett. A segítség nem várt helyről érkezett: a helyi lubavicsi küldött, Menáchem Bákus rabbi sietett a helyszínre.

A baleset pénteken történt, amikor a rabbi éppen a szombatra invitált kétszáz vendég fogadását készítette elő a Chábád-központban. Nem véletlenül riasztották éppen Bákus rabbit: Izraelben, a vadregényes Binjámin megyében, a bibliai Siló környékén nőtt fel és aktív tagja volt a vallásos zsidók által működtetett Hácálá mentőszolgálatnak. Korábban az egyik veséjét egy átültetésre váró betegnek adományozta.  A hívásra a rabbi azonnal összepakolta az elsősegélynyújtó felszerelését, és nekiindult a hegyeknek.

„Ötven percbe telt, mire elértem a sérültet. Autóval mentem, ameddig csak lehetett, majd egy 2 km-es, meredek hegyoldalon kellet felmásznom. Végig csak azon járt az eszem, hogy segítenem kell a bajba jutott embernek. Miután felértem, igyekeztem a lehető legnagyobb sebességgel haladni, és egyszer sem álltam meg pihenni, ami nem volt könnyű, mert nagyon magasan voltam, ahol már nehéz minden levegővétel” – mondta Bákus.

Miután a rabbi rálelt a sérültre, elsősegélyben részesítette, rögzítette a gerincét, infúziót kötött be és ellátta számtalan vérző sebét. Az izraeli túrázó súlyos fej-, mellkas-, hát- és lábsérülést szenvedett.

Ezt követően a rabbi megszervezte a sérült biztonságos elszállítását a helyszínről, és intézkedett a kórházi kezeléséről. Miután a kórházba kísérte a túrázót és elvégezték az első vizsgálatokat, a rabbinak még volt ideje visszasietnie a Chábád-központba, hogy fogadni tudja a sábáti vendégeit.

„Csoda, ami történt. Egészen más vége is lehetett volna a balesetnek” – mondta megkönnyebbülve. „Ez is a feladataim közé tartozik. Én vagyok itt a rabbi, a Lubavicsi Rebbe küldötte. Az a dolgom, hogy közel hozzam a zsidóságot mindenkihez. Kidust csinálok, kóser ételeket készítek, tfilint rakok, mindent megteszek, amire egy zsidónak szüksége lehet” – tette hozzá.

A rabbi elmondta, hogy sohasem gondolta volna, hogy lubavicsi küldöttként még hasznát veszi a Hácálá mentőszolgálatnál tanultaknak. Ehhez képest már többször volt szükség erre a tudására, pedig még csak két hónapja szolgál Manailban.

Máron Karlik, egy Indiában túrázó izraelieket segítő szervezet vezetője elismeréssel beszélt Bákus rabbiról: „A rabbi volt az egyik első ember, aki elérte a sérültet. Vele maradt a kórházban mindaddig, amíg az összes vizsgálati eredmény meg nem érkezett. Nem könnyű egyedül lenni egy indiai kórházban, sokat jelent, ha valaki az ember mellett marad. Nagy köszönet jár Bákus rabbinak”.

zsido.com

Forrás: JPost

Megszakítás