Legalább 16 ezer könyvet írtak Abraham Lincoln amerikai elnökről. Egy új könyv és egy kiállítás New York-ban olyan történetet mesél el, ami eddig nem volt ismert: Lincoln kapcsolatát a zsidókkal.

Benjamin Shapell már vagy 35 éve gyűjti a dokumentumokat Lincoln és a zsidók kapcsolatáról, amiket a Shapell Alapítvány (http://www.shapell.org/) levéltárában őriznek. A Lincoln-merénylet 150. évfordulójára Shapell meggyőzte a Brandeis Egyetem amerikai zsidó történelemmel foglalkozó professzorát, Jonathan Sarna-t, aki társszerkesztője volt Grant tábornok és a zsidók kapcsolatáról szóló könyvnek is, hogy segítsen szélesebb körben megismertetni a kutatási eredményeit. A projekthez kapcsolódóan a The American Jewish c. lap Lincoln korából már a neten is elérhető, úgy, hogy még keresni is lehet a dokumentumokban.

Együttműködésük gyümölcse egy könyv lett: Lincoln and the Jews: A History (Lincoln és a zsidók: a történelem). Egy kiállítás is nyílt a New York Historical Society-ben, amit június 7-ig lehet megtekinteni. Sarna professzor szeretné bemutatni Lincoln sokoldalúságát, emberi és politikusi énjét.

A kiállításon kiderül, hogy Lincoln környezetében 120 zsidó volt, ezek közül 5 számított a barátjának és 48, mondjuk így, az ismerősének. A barátok közé tartozott egy illinoisi ügyvéd is, Abraham Jonas, aki az elsők között támogatta Lincoln elnökjelöltségét. Egy 1860-as keltezésű levélben Lincoln azt írja Jonas-nak: „Ön az én egyik legértékesebb barátom”. Egy másik zsidó barátja, Issachar Zacharie, információkat gyűjtött neki a polgárháború idején délen.

Lincoln elnök volt az, aki kinevezte az első zsidó „katonai lelkészt” az északi seregben szolgáló 7000 zsidó szolgálatára. A meghatározó zsidó személyiségek kapcsolata az elnökkel segített megtalálni a többi zsidó helyét is az amerikai társadalomban – hangsúlyozza a professzor.

 

Kép forrás:

Some of Lincoln’s best friends were Jews – Jewish Telegraphic Agency

(JTA) – A whopping 16,000 books have been written about President Abraham Lincoln. But a new book and an exhibit at the New York Historical Society tell a previously untold story about Lincoln: his relationships with Jews.