Visszavonul Abraham Foxman, a Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) igazgatója. A hetvenhárom éves Foxman, aki az egyik legrégebb óta szolgáló és legmagasabban elismert zsidó intézményi vezető volt, az ADL éves közgyűlésén jelentette be visszavonulását.

2015. július 20-tól lemond posztjáról és visszavonul Abraham Foxman, adta hírül az ADL. „Közel öt évtizeden át az ADL teret biztosított nekem, hogy olyan életet éljek, ami egyszerre ad lehetőséget, hogy kiálljak a zsidó népért, biztosítva, hogy mindaz, ami a II. világháborúban történt, többé nem történhet meg; és arra, hogy küzdjünk a bigottság és az elnyomás minden formája ellen.” – nyilatkozta a 73 éves leköszönő elnök az ADL hírlevelében. "Az ADL-nél töltött éveim, különösen az a 27, amit nemzeti igazgatóként töltöttem, nem lehetett volna kielégítőbb” Foxman, aki ügyvédként szerzett diplomát, első kézből rendelkezik tapasztalatokkal az antiszemitizmusról: ő maga gyerekként élte át a Holokausztot.

Foxman utódjának megtalálásához a BoardWalk fejvadászcég segítségét kérte a szervezet vezetősége. A most leköszönő elnök 1965-ben kezdett az ADL-nél dolgozni és 1987. óta vezeti azt, nemzeti igazgatóként. Vezetése alatt Amerika-szerte 30 irodája épült ki a szervezetnek, és elindították az izraeli központjukat is. Világszerte számos helyi partnerszervezetük van, köztük a magyarországi Tett és Védelem Alapítvány is.
A világ egyik legnagyobb antiszemitizmus-ellenes szervezetének a feladatai között van az antiszemitizmus monitorozása, diszkrimináció-ellenes tréningek szervezése és fanatizmus-ellenes programok kidolgozása is. De a nagynyilvánosság magáról Foxmanről ismeri leginkább a szervezetet, akit a zsidóság szóvivőjének tekintenek. Pozícióját arra használta fel, hogy Izrael védelmére keljen, felszólaljon a kirekesztés ellen és megfogalmazza, mit tekintünk antiszemitizmusnak. Legyen szó külföldi vezetők rosszallásáról, vagy hírességek meggondolatlan kijelentéseiről –Foxman szava irányt mutatott annak megítéléséhez, mi az, ami elfogadható a zsidók számára, és mi nem.
Foxman leköszönése nem jelenti azt, hogy teljesen megválik a szervezettől: részidős tanácsadóként továbbra is segíti az ADL-t, melynek neve összeforrt személyével.

Megszakítás