Több mint száz évvel ezelőtti fotók kerültek elő Kelet-Lengyelország szinte teljesen eltűnt zsidó múltjából. Sniadowo városának fazsinagógája 1768-ban épült, később felgyújtották.

A fényképeket az Izraeli Nemzeti Könyvtár publikálta, készítőjük Konrad Kalush lengyel építész. Magukat a képeket Sámuel Poznanski rabbi és kutató egykori otthonában fedezték fel. A képek aprólékosan dokumentálták az egyedi zsinagóga részleteit.

Konrad Kalush egy másik építésszel együtt lelkesen örökítette meg a különböző lengyelországi épületeket – olvasható a ynetnews.com cikkében. A sniadowoi zsinagóga tervezőjének nem ismerjük a nevét. A fényképek Ros Hásáná idején készültek 1913-ban.

A fotókon nem csak az épület, hanem az odajáró emberek is láthatók. A fa zsinagóga eredeti szerkezetét többször kibővítették, újabb szárnyakkal és galériával. A dokumentumok szerint a XIX. század végén 1300 zsidó élt a településen. Az I. világháborúban egy orosz parancsnok rendelte el a zsinagóga felgyújtását, a zsidók egy részét elüldözték. A nácik 1941-ben szállták meg a várost. A legtöbb zsidót a közeli Lomza gettójába hurcoltak, onnan Auschwitzba kerültek.

 

Kép: ynetnews.com