Rendkívül hideg időjárás és rendkívül meleg fogadtatás várta a New Yorkba érkező lubavicsi női küldötteket, sluchákat. Több ezren utaztak a nemzetközi chábád mozgalom New yorki központjába, hogy közösen töltsenek el néhány napot.

A hölgyek, akik egész évben közösségeik szervezésével, oktatással, családi feladatokkal töltik mindennapjaikat, most négy napig a figyelem középpontjába kerültek. Különleges előadásokon és kiscsoportos workshopokon vehettek részt, amelyeken a küldöttek életével és a vallásos nőkkel kapcsolatos kérdéseket vitathattak meg.

A magyarországi chábád mozgalmat Fuchs Judit, Nógrádi Sarah és Zalmanov Chaya képviselték. Mint elmondták, különlegesen érdekes voltak azok a workshopok, amelyek a különböző élethelyzetben élő küldöttek problémáit dolgozták fel: kezdve a kisgyermekes anyukáktól egészen a nagymamákig. A másik érdekesség a csütörtök este rendezett „Ki mit tud” volt, amelyen a sluchák bemutathatták: mik azok a különlegességek, amelyeket hozzá tudnak adni a munkájukhoz. Így a kabarétréfáktól, az éneken és táncon át a komolyzenei előadásokig számos színvonalas műsorszámmal rukkoltak elő a versenyzők.

Az ilyen találkozók lehetőséget adnak arra, hogy rég látott barátok, rokonok találkozhassanak. „Érdekes volt, amikor az asztalunknál ülő hölgy hozzám fordult és azt mondta, nagyon ismerős vagyok neki. Kiderült, hogy hét évvel ezelőtt, amikor Prágában dolgozott, egy szombatot Budapesten töltött, és nálunk volt vendégségben ebédre. Azóta született három gyereke – igazán kellemes volt a találkozás” – idézi fel Nógrádi Sarah, aki lányával, Chayaval együtt utazott a találkozóra.

A felnőttek programjával párhuzamosan a sliach családok lánygyermekei számára is szerveztek találkozót. 8-13 év közötti lányok gyűltek össze, és színes, izgalmas programokon vehettek részt. A lányok egy része interneten keresztül tanul – így voltak olyan osztálytársak, akik életükben először találkozhattak személyesen.

Megszakítás