A Kráv Mágá (héberül: közelharc) egy magyar gyökerekkel is rendelkező, gyakorlati tapasztalatokra épülő reális önvédelmi és taktikai rendszer. Elsődleges célja, hogy felkészítse az embert az erőszakos helyzetek felismerésére és azok nagyon gyors, megfelelő kezelésére. A Kráv Mágá a több ellenfél elleni küzdelemre, késes, botos, lő- és más fegyveres támadások elleni védekezésre, valamint a pusztakezes harcra készíti fel a tanulókat. 

Nincsenek benne a tradicionális stílusokra jellemző, szigorúan kötött mozgásformák és formagyakorlatok. A tanulónak nem egy hierarchikus rendszerben kell egyre magasabb fokozatot elérni, hanem egy gondolkodásra serkentő fizikai és mentális tréningen vesz részt, ahol ő van a középpontban, ahol minden róla szól.

Tanulóit felkészíti a legkülönfé­lébb helyzetekben való helytállásra, akár szélsőségesen erőszakos környezetben is. Különleges megköze­lí­tést, taktikákat, technikákat és gyakorlatokat használ az alkalmazási terület igényei szerint.

A Kráv Mágá az Izraeli Védelmi Erők hivatalos közelharc rendszere, amelyet képzési programjába felvett az FBI, a CIA, a DEA, a Svéd Hadsereg, a Lengyel Hadsereg, illetve számos ország speciális rendőri és katonai egységei.

 

A nemzetközi szövetség

Az 1990-es években létrehozott Nemzetközi Szövetség (IKMF) megalakulása után a legnagyobb és legprofibb Kráv Mágá szervezet volt. 2010-ig egységesen és a nemzetek szintjén jól működött, ám nemzetközi szinten egyre kevésbé volt rá jellemző a hatékonyság, az információ áramlása és a szervezetként való hasonló működés. A hibák már nem voltak orvosolhatók az IKMF struktúrájában, ezért Eyal Yanilov 2010-ben megalapította a Krav Maga Global (KMG) nevű szervezetet.

A KMG ma már sikeresen működik Izraelben, az Európai Unió legtöbb tagállamában, a volt kommunista országokban, Észak- és Dél-Amerikában, Ausztráliában, Délkelet-Ázsiában és a Távol-Keleten.

 

A Kráv Mágá ágazatai

A Kráv Mágá sportot négy fő ágazatra oszthatjuk: rendvédelmi, sze­mélyvédelmi, katonai és civil/ön­védelmi.

Így nyilatkozik az alapító a Kráv Mágáról:

„A védekezésed gyorsabb és egyszerűbb kell, hogy legyen, mint az ellenfél támadása, különben nem lesz hatásos. Az utcán meglepetés és stressz hatására a tested ösztönösen fog reagálni. A Kráv Mágá igyekszik ezeket a mozdulatokat korrigálni és felhasználni, hogy minimális idő alatt maximális hatást fejtsenek ki…”

A fejlődés Szintjei

A Kráv Mágában nem használják a tradicionális harcművészetekre jellemző övrendszert, de természetesen itt is megkülönböztetnek különböző szinteket, melyek a rendszert gyakorlók felkészültségét jelzik. A színes övek helyett felvarrókat használnak, melyeket a bal nadrágszáron hordanak a tanulók.

A Kráv Mágában 18 különböző szintet különböztetünk meg, és ezeket három nagy csoportra osztjuk: Practitioner (kezdő) szintek: P1-P5, Graduate (haladó) szintek: G1-G5, Expert (szakértői) szintek: E1-E8, Az Expert 6, 7, 8 szintekre Master 1, 2, 3 szintként is hivatkozhatunk.

A szintek eléréséhez a Kráv Mágá Global által szervezett vizsgán kell részt venni. A szintvizsgák követelményrendszerét a KMG határozza meg. A vizsgákon a tanulók az edzéssel töltött kivárási idő letelte után vehetnek részt.

 

A Kráv Mágá edzések

Ha valaki szeretné elsajátítani a Kráv Mágá alapjait, a következő fel­szerelésre lesz szüksége: Az első edzésen mindössze egy pólóra és egy hosszú- vagy rövidnadrágra van szükség. Fontos, hogy olyan legyen, ami­ben kényelmesen lehet mozogni, biztonságos és tiszta. A padlón tatami van, eldönthető, hogy mezítláb vagy zokniban szeretne valaki edzeni.

Az edzéseken a legfontosabb szempont a biztonság; a sérülések megelőzése és elkerülése, ezért, ha valaki rendszeresen gyakorolja ezt a mozgásformát, akkor szüksége lesz egy fogvédőre és egy szuszpenzorra. Néhány hónap gyakorlás után, a gyorsabb fejlődés érdekében szükség lesz egy pár kesztyűre is, illetve ilyenkor már javasolt egy pár lábszárvédő beszerzése is, a lányoknak pedig ajánlott felszerelés még a mellvédő is. Nem szabad játszani a saját és mások testi épségével, használni kell a szükséges védőfelszereléseket!

 

Kráv Mágá Magyarországon

Hazánkban is igen népszerű ez az önvédelmi módszer, számos helyszínen sajátíthatjuk el, magasan képzett oktatóktól is. Szabó Balázs Expert 2-es szintű Kráv Mágá instruktor egy interjúban (Népszava, 2015. I. 17.) a következőt mondta: „A Kráv Mágá elsősorban a gyors, hatékony és reális önvédelem lehetősége miatt vonzó. Az edzéseken felkészítjük a tanítványokat az erőszakos helyzetek felismerésére, valamint azok megfelelő megoldásaira, ha a harc elkerülhetetlen.”

Mint elmondta az interjúban, a legfontosabb, hogy gyorsan és biztonságosan kerüljünk ki a veszélyes helyzetekből. „Ha ez csak megelőző- vagy ellentámadással valósulhat meg, a lehető leghatékonyabban kell fellépni, legyen szó dulakodásról, rablási szándékról vagy szexuális jellegű erőszakról. Ha viszont az a taktikus és biztonsággal megoldható, hogy elkerüljük a fizikai kontaktust, ne vállaljunk fölösleges kockázatot.”

A Kráv Mágá nagy hangsúlyt he­lyez a védekezésre: „a preventív és védekező technikák alapszinten hamar elsajátíthatók, a szükséges lélekjelenlétre már nem lehet néhány hét alatt szert tenni.” 

A Kráv Mágát Hollywood is felfedezte magának. Számos filmben vannak jelenetek, melyeket ez az önvédelmi rendszer inspirált. Például: Elrabolva (Liam Neeson), Most már elég (Jennifer Lopez), Véres Gyémánt (Leonardo Di Caprio), Skyfall (Daniel Craig). Többek között olyan sztárok és hírességek tanulnak Krav Magát, mint Angelina Jolie, Hilary Swank, Ashton Kutcher, Christian Bale, Jennifer Garner, Brendon Fraser, Lucy Liu, Hugh Jackman és Brad Pitt.

 

A Krav Maga megalkotója

Lichtenfeld Imre 1910-ben született Budapesten, Pozsonyban nőtt fel. Apja a városi rendőrség főfelügyelője és közelharcoktató volt, az ő hatására már fiatal korában sportolni kezdett, és hamarosan kiderült, hogy rendkívül tehetséges atléta, sikeres ökölvívó és birkózó lett. Az 1930-as évek végén, amikor antiszemita túlkapások fenyegették a pozsonyi zsidóságot, a többi zsidó ökölvívóval és birkózóval együtt megpróbált segíteni a társainak. Ebben az időben tanulta meg, hogy a sportnak semmi köze a valódi küzdelemhez és kezdett el egyszerű önvédelmi technikákat kifejleszteni. 1940-ben Szlovákiából Palesztinába menekült, ahova 1942-ben érkezett meg. Itt zsidó földalatti szervezetek tagjait tanította (Hagana és Palmah).

Izrael létrejöttével megalakult az Izraeli Honvédelem. Imi lett a hadsereg fizikai és a Kráv Mágá vezető instruktora. Körülbelül 20 éven keresztül szolgált a katonaságnál, és ez idő alatt folyamatosan finomította a módszerét. Személyesen képezte ki az izraeli speciális alakulatok tagjait és számos Kráv Mágá instruktort is. 1964-ben, több mint 20 év szolgálat után Imi leszerelt a katonaságnál. Úgy döntött, hogy hatalmas elméleti tudását és gyakorlati tapasztalatait egy olyan rendszerré formálja, amely civilek önvédelmeként is működik. Számos tanítványt és instruktort képzett ki, és továbbra is folyamatosan finomította a Kráv Mágát, hogy az még hatékonyabbá váljon mint civilek számára kifejlesztett önvédelmi rendszer és mint katonai és rendőri alakulatok által alkalmazott taktikai közelharc rendszer. Az 1990-es évek elején egy közeli tanítványával és asszisztensével, Eyal Yanilovval életre hívta a Nemzetközi Kráv Mágá Szövetséget (IKMF), melynek 1996-tól a legmagasabb oktatói fokozattal rendelkező Eyal Yanilov az elnöke. Lichtenfeld 1998 januárjában hunyt el az izraeli Netánjában.

 

Eyal Yanilov

Eyal Yanilov 1974-ben, 15 éves korában kezdett Kráv Mágát tanulni. Hamar kiderült, hogy rendkívül tehetséges gyakorló és oktató is. Az 1980-as évek elején Imi asszisztensévé, legközelebbi ta­nácsadójává és jobb kezévé vált. Miután lediplomázott villa­mosmérnökként, terrorelhárító egységeknek kezdett Kráv Mágát tanítani, és Imivel közösen megírták a hivatalos Kráv Mágá kézikönyvet. Az 1980-as évek második felében Eyal először az Egyesült Államokba, majd Európába utazott, ahol katonai és rendőri egységeket, illetve civileket is tanított. 1987-ben Imi őt nevezte ki a Kráv Mágá vezető instruktorának. Ebben a pozícióban Eyal feladata lett, hogy módosítsa a tananyagot, és hogy rendszerré fejlessze a Kráv Mágát. 1996-ban Imi kinevezte Eyalt a szövetség elnökévé, és az elérhető legmagasabb szinttel (Master 3 vagy Expert 8) jutalmazta. Közösen finomították a Kráv Mágát. Imi halála után Eyal magára vállalta felelősséget, hogy továbbfejleszti és terjeszti a rendszert.

 

Juhász Vali írása

 

Megjelent: Egység Magazin 29. évfolyam 112. szám – 2018. november 1.