Ti pedig táborozzatok a táboron kívül hét napig; mindaz, aki megöl valakit és mindaz, aki megérint megöltet, tisztítsátok meg magatoknak a harmadik napon és a hetedik napon, ti és foglyaitok. És minden ruhát, minden bőredényt és minden kecskeszőrből készítettet, meg minden faedényt tisztítsatok meg magatoknak. És mondta Elázár, a pap a hadsereg férfiaknak, akik elmentek a háborúba: Ez a tannak törvénye, melyet parancsolt az Örökkévaló Mózesnek: Bizony aranyat, ezüstöt, rezet, vasat, ónt és ólmot, minden tárgyat, mely tűzbe jöhet, vigyetek át a tűzön és tiszta lesz, csakhogy tisztító vízzel tisztíttassék meg; mindazt pedig, ami tűzbe nem jöhet, vigyétek át a vízen. És mossátok meg ruháitokat a hetedik napon és tiszták lesztek; azután bejöhettek a táborba. (M.IV. 31:19-24)

A Mátot hetiszakaszban a zsidó nép sikeres háborút vív a midjániak ellen. A hadművelet célja az volt, hogy bosszút álljanak e nép folyamatos támadásaiért. Bár az általuk felbérelt varázsló, Bilám, nem ért el eredményeket, az Izrael táborába küldött mindjáni nők sikeresen csavarták el a férfiak fejét és vették rá őket a bálványimádásra. Az ezt követő isteni csapásban rengetegen vesztek oda. A háborúskodás után értesülünk arról, hogy mit kell tenni harcosok által zsákmányolt, tisztátalan edényekkel, és ebből tudjuk meg, hogy számunkra mi a teendő, amennyiben egy nem-kóser edényt szeretnénk kikóserolni.

Általános szabály, hogy amit tűzben használunk, azt tűzzel, amit forró vízzel, azt forró vízben lehet kóserolni. Vannak anyagok, mint például a kerámia, melyek nem kóserolhatók. Azokat az edényeket, melyek több részből állnak, attól függően lehet kóserolni, hogy milyen anyagokból állnak, és mennyire lehet megtisztítani őket. Ami az elektromos szerkezeteket illeti, ezekre is különféle szabályok vonatkoznak, ám minden esetben fontos, hogy csak teljesen tiszta eszköz, vagy edény kóserolható.

Amennyiben nem-zsidótól vásárolunk edényt, úgy még a teljesen új edényeket is meg kell merítenünk a mikve kélimben, vagyis a rituális fürdők edények megmerítésére (jiddisesen „tajvlizás”) szolgáló részében, többnyire (anyagtól függően) áldás kíséretében. Ezáltal válik számunkra használhatóvá, kóserré.

A kóserolás és a mikvében való megmerítés pontos részleteit mindig hozzáértő rabbival beszéljük meg, mert az egyes darabok egészen eltérő eljárásokat igényelhetnek.

Egy római tálban készült ételt kínálunk most, ami egy cserépedény, így nem kóserolható. Figyeljen oda nagyon, nehogy véletlenül eltréflizze.

Római tál marhahússal és füstölt pulykacombbal

Tojás- és gluténmentes

  • 1 kg marhahús
  • egy kisebb darab füstölt pulykacomb
  • 2 batáta
  • 6 krumpli
  • 2 fej hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 pohár száraz vörösbor
  • só, bors, őrölt koriander, ízlés szerint
  • 2 rozmaringág

A római tálat a használati utasításnak megfelelően vízbe áztatjuk. A húst megmossuk, felkockázzuk, a batátát és a krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, vagy nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát szintén feldaraboljuk. A bort az edénybe töltjük, ezután a húst és a zöldségdarabokat elrendezzük a római tálban, közéjük tesszük a friss rozmaringágakat. A tetejét megszórjuk a sóval, a borssal és a korianderrel. Letakarva, 200 fokon két órán át sütjük, majd levesszük az edény felső részét, és még néhány percre a grill alá tesszük, hogy a teteje megpiruljon.

A friss fűszereket használat előtt áztassuk néhány percre vízbe, majd folyó víz alatt öblítsük le, és jó világítás mellett bizonyosodjunk meg arról, hogy nincsenek-e rajtuk kártevők.