Íme, egy örök kedvenc.

tejes

1.5 pohár rizs

2 pohár víz

2 pohár tej

100 g vaj

3 tojás szétválasztva

1 pohár cukor

1 kisebb citrom reszelt héja

1 kk olaj

zsemlemorzsa

A megmosott és átválogatott rizst lábosba tesszük, a vízben addig főzzük, amíg minden vizet magába szívott. Ekkor hozzáadjuk a tejet, és puhára főzzük. Letakarva meghűtjük kissé. Eközben a vajat a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. A tojásfehérjét egy másik tálban habbá verjük. A vajas keveréket a rizshez adjuk, majd a tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Olajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt, tűzálló tálba töltjük, és 180 fokos sütőben, 30-40 perc alatt készre sütjük.

A rizs – amennyiben egyszerű, ízesítetlen, nem előfőzött rizst használunk -, nem igényel kósersági pecsétet. Könnyen megtámadják azonban a bogarak, ezért használat előtt tegyük a rizst egy nagy tálba, és engedjünk rá hideg vizet. Kézzel alaposan keverjük meg, majd várjuk meg, míg a rizsszemek leülnek az edény aljára. Ha kártevő van a rizsben, az a víz tetejére úszik. Ha ilyennel találkozunk, öntsük le a vizet a rizsről, és ismételjük addig, amíg tiszta nem lesz a víz. Ha sok bogár van a rizsben, a biztonság kedvéért jobb, ha egy új csomaggal próbálkozunk.

A citrom héján szintén megtelepedhetnek kártevők, elsősorban kicsi, barna, kör alakú felrakódások formájában láthatóak. Használat előtt alaposan mossuk meg a citromot, és vizsgáljuk meg, nehogy bogár kerüljön az ételbe.