A szombattartás parancsolatának egyik fontos eleme a sábát élvezete – oneg sábát. Ennek az is része, hogy az ember jó ételeket eszik és bort iszik (természetesen nem a lerészegedésig), illetve a pihenésre is szán időt. Bár Bölcseink szerint nem vagyunk kötelesek húst enni a szombati étkezések alkalmával, mégis szokás megtisztelni a szombatot azzal, hogy különleges, drágább étel kerül az asztalra, amit az emberek többsége kedvel.

A szombat élvezetének micvájához ajánlunk egy húsételt. Figyeljünk oda arra, hogy a hús kóserságához nem elég, ha kóser állatból származik, az állatot a háláchának megfelelő módon kell levágni és minden vért, illetve tiltott ínt és zsiradékot el kell távolítani ahhoz, hogy valóban fogyasztható legyen. Húst csakis úgy vásárolhatunk, ha megbízható kósersági pecsétet adnak rá.

Marhasült római tálban

gluténmentes

3 kg marha lapocka

3 nagy fej vöröshagyma felszeletelve

olaj a sütéshez

fűszerek: só, bors, őrölt koriander és zúzott fokhagyma

1 pohár vörösbor

A római tálat vízbe áztatjuk. A hús minden oldalát serpenyőben, forró olajban, kérgesre sütjük, majd alaposan bedörzsöljük a fűszerekkel. A római tálból kiöntjük a vizet, beletesszük a húst, körberakjuk hagymával, letakarjuk, és 2 órán át 200 fokon sütjük. Két óra sütés után ráöntjük a vörösbort, visszatakarjuk a fedőjével, és addig sütjük, amíg a hús megpuhul.

Zöldséges kuszkusszal tálaljuk.