Amikor a negyedik lubavicsi rebbe felesége, Rivka rebecen 18 éves volt, nagyon megbetegedett. Az orvos azt mondta, hogy amint felébred, ennie kell. Ő azonban nem akart enni imádkozás előtt, ezért a szokásosnál korábban kelt, hogy imádkozhasson, és a rendes ébredési idejében reggelizhessen. Amikor apósa, a harmadik lubavicsi rebbe, a Cemách Cedek értesült erről, azt mondta neki: „Egy zsidónak mindig erősnek és egészségesnek kell lenni. A micvákkal kapcsolatban ezt mondja a Tóra: éljetek általuk – vagyis az embernek vitalitást kell vinnie a micvák végrehajtásába. Annak érdekében, hogy ezt megtehessük, erősnek és boldognak kell lennünk. Nem maradhatsz hát étel nélkül. Jobb, ha az ima kedvéért eszünk, mint ha az evés kedvéért imádkozunk.”

A zsidó hagyomány szerint nem szokás a reggeli ima előtt enni, vagy inni (kivéve vizet). Bölcseink magyarázata szerint fennhéjázásnak minősül, ha valaki a saját igényeit helyezi az Örökkévaló szolgálata elé. Azt is kimondták azonban, hogy ez a tiltás nem vonatkozik betegekre, sem olyan személyekre, akik éhségük, vagy szomjúságuk miatt nem tudnának kellőképpen odafigyelni az imádkozásra. A Rámbám (Maimonidesz) szerint annak, aki éhes, és úgy gondolja, hogy emiatt nem lesz képes az imájára koncentrálni, ennie kell a reggeli imádkozás előtt.

Szombat reggel az ima sok helyen később kezdődik, mint hétköznapokon, és jóval hosszabb, mint máskor. Ezért a Rebbe arra biztatta híveit, hogy – ha éhesek – egyenek és igyanak egy keveset a reggeli ima előtt, mivel, ha egy éhes ember eszik egy keveset, bizonyosan jobban figyel majd az imájára. Különösen igaz ez a Chábádban, mivel szokás, hogy a reggeli, főleg a szombat reggeli ima előtt haszid tanításokat tanulmányoznak, így elkerülhetetlenül később imádkoznak. A reggeli áldásokat és a Smát mindenképpen el kell mondani az evés előtt.

Ez a kakaós kalács egy csésze meleg itallal laktató reggeli lehet szombatonként.

Kakaós kalács

tejes (margarinnal készítve párve)

A tésztához:

½ kg liszt

¼ pohár cukor

csipetnyi só

2 tojás

1 pohár víz

¼ pohár olaj

1 kocka élesztő

A töltelékhez:

20 g vaj

1 pohár cukor

1/3 pohár cukrozatlan kakaópor

Az élesztőt felfuttatjuk a vízben. A többi hozzávalót tálba tesszük, az élesztőt is hozzáadjuk, és néhány perc alatt rugalmas tésztát gyúrunk. Egy órán át letakarva pihentetjük. Elkészítjük a tölteléket: felolvasztjuk a vajat, és belekeverjük a cukrot és a kakaót. Alaposan összekeverjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindkét felet téglalap alakúra nyújtjuk. A téglalapokat megtöltjük a kakaós töltelékkel, szorosan feltekerjük, a végeit behajtjuk, a hosszoldalon, a záródásnál pedig lezárjuk a tésztát, hogy ne folyjon ki a megolvadó töltelék. Villával néhány helyen megszurkáljuk, majd további fél órás kelesztés után mintegy 40 perc alatt készre sütjük. Aki inkább párve kalácsot szeretne, vaj helyett párve margarinnal is készítheti. Figyeljünk oda, hogy a margarin megfelelő kósersági pecséttel rendelkezzen.