Sok jelentkező eddig a nyelv- és kultúrtörténeti ismeretek hiánya miatt nem tudott élni a spanyol állam által felkínált lehetőséggel.

A spanyol Igazságügyi Minisztérium döntése értelmében nem kell többé nyelvismereti és kultúrtörténeti vizsgán megfelelniük azoknak a spanyol szefárd felmenőkkel rendelkező zsidóknak, akik állampolgárságot igényelnének – adta hírül a Jewish Telegraphic Agency. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a spanyol parlament nemrég törvényben biztosított lehetőséget arra, hogy állampolgárokká váljanak azok a zsidók, akiknek ősei az 1492-es kiűzetés után kénytelenek voltak elmenekülni más országokba.

A spanyol állampolgárságra vonatkozó jogszabály ugyan már tavaly érvénybe lépett, számos jogosultnak nem sikerült megszerezni a dokumentumot, mivel nem tudtak eleget tenni az elvárásoknak. Beszámolók szerint az elmúlt évben Spanyolország 4 919 fő esetében hozott kedvező döntést – ugyanakkor mindössze 387 zsidó nyert állampolgárságot az új törvény alapján, a többieket külön királyi döntéssel minősítették az ország polgáraivá.

Karen Gerson Sharon, az isztambuli Szefárd Központ munkatársa üdvözölte a spanyol állam döntését. Elmondása szerint sokan eddig inkább Portugáliában próbálták megszerezni az állampolgárságot, ahol egykor szintén az inkvizíció áldozataivá vált a zsidó közösség. Portugáliában nem sokkal a spanyol törvény megalkotása után döntöttek az állampolgársági lehetőség biztosítására – de ott eleve nem állították vizsgakövetelmények elé a jelentkezőket.

zsido.com