Az immunterápiás eljárás segítségével a test immunrendszere azonosítja a rákos sejteket, felveszi velük a küzdelmet és elpusztítja őket.

Izraeli kutatók jelentős eredményeket értek el a rákellenes küzdelemben. Az immunterápia önmagában nem újdonság, hiszen már évtizedek óta kísérleteznek vele. A mostani kutatás azonban a rák késői stádiumára koncentrál, amikor a hagyományos gyógymódokkal már nem érhető el javulás. Az immunterápiában használt gyógyszerekkel a leukémia különböző fajtái, tüdő-, bőr-, gyomor- és májrák ellen lehet felvenni a harcot.

„Az immunterápia legújabb eredményei forradalmasítják az orvostudományt és paradigmaváltást hoznak az onkológia területén. Az immunterápia előnye a többi rákellenes eljárással szemben az, hogy a test saját rendszerére bízza a rákos sejtek felkutatását ás megsemmisítését. Ez a módszer nagy hatással lesz az onkológiai eredményekre” – mondta Dr. Márk Jiszráel, az Izraeli Rákkutató Alapítvány igazgatója.

A felfedezés Dr. Nátán Kárin kutatásán alapszik, mely során a haifai Technion műszaki egyetemen dolgozó tudós azt vizsgálta, hogy azokat a sejtmechanizmusokat, melyek olyan autoimmun betegségeket váltanak ki, mint az I-es típusú cukorbetegség vagy a sclerosis mulitplex, miként lehet immunterápiás gyógyszerek kifejlesztésénél alkalmazni. A kutatás elsősorban az immunrendszer szabályozó és végrehajtó T-sejtjei közötti együttműködést vizsgálja. A szabályozó T-sejtek segítenek megszelídíteni az immunrendszer reakcióit és megakadályozzák az autoimmun betegségek kialakulását. Ezzel együtt azonban korlátozzák a végrehajtó sejtek működését, és így csökken a rák elleni küzdelem hatékonysága.

„Úgy véljük, hogy a szabályozó sejtek megerősítésével megelőzhetjük az autoimmun betegségeket, blokkolásukkal pedig meggátolhatjuk a rák kifejlődését” – mondta Dr. Kárin.

Ezzel párhuzamosan a jeruzsálemi Héber Egyetemen olyan ellenőrzőpont-receptorként működő fehérjével kísérleteznek, melynek feladata, hogy az immunrendszer csak a megfelelő mértékben avatkozzon be a szervezet működésébe és ne roncsolja a szöveteket. A fehérje átprogramozásával azt szeretnék elérni, hogy rákos sejtek esetén a lehető legerősebb beavatkozást rendelje el a receptor. „Ha a megfelelő módon korlátozzuk e fehérje működését, akkor az immunrendszer a szokásosnál kétszer-háromszor akkora hatékonysággal képes támadni” – mondta Dr. Michál Lotem, a kutatás vezetője.

zsido.com

Forrás: Arutz7