Izraeli kórházi delegáció érkezett segíteni.

Izrael legnagyobb kórházából, a Sebá Egészségügyi Központból utazott négy orvos, két nővér, egy labortechnikus és egy víztechnológiai mérnök Zambiába, ahol súlyos kolerajárvány dúl. Szeptember óta már több mint hatvan áldozatot szedett a betegség, és további 2 500 ember fertőződött meg.

A Rámát Gánban fekvő kórház volt az első külföldi intézmény, mely segítséget küldött az afrikai országba. A csapatot Dr. Elchánán Bár-On, a Sebá kórház katasztrófa- és humanitárius segély-ügyi részlegének igazgatója vezeti.

A helyzet felmérése után az izraeli szakemberek jelentést küldtek a zambiai kormánynak a főváros, Lusaka területén lévő, fertőzött vizű kutakról. Felállítottak egy diagnosztikai labort és bekapcsolódtak a betegek ellátásába.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Lusakában bezárták az oktatási intézményeket, a templomokat és a piacokat, hogy elejét vegyék a kór további terjedésének. Vasárnaptól a kormány kijárási tilalmat is elrendelt a fővárosban.

“A kolera hasmenéssel, és gyors kiszáradással jár. A betegség megjelenése komoly kihívás elé állította az országot. A piacok bezárásának jelentős pénzügyi következménye van, mind az emberek, mind a nemzetgazdaság szintjén. A földművesek nem tudják eladni a terményeiket, az árusok pedig munka nélkül maradnak.” – mondta Dr. Bár-On.

A Sebá Kórház főigazgatója, Dr. Jicchák Kreiss elmondta, hogy a küldöttség célja az, hogy a lehető legtöbb embernek segítsenek. “Szakértőink innovatív tudása és széleskörű tapasztalata most teljes egészében Zambia népének rendelkezésére áll, hogy megakadályozzák a kolera továbbterjedését, és így elkerülhetővé váljanak a további halálesetek. Kórházunk az Izraelt jellemző szellemiség jegyében az életmentésben és a rászorultak helyzetének javításában látja a legfontosabb célt.” – mondta Dr. Kreiss.

Netánjáhu az utóbbi időben fokozta az afrikai országokban kifejtett diplomáciai munkát és három fontos látogatás is tett a térségben, melyek során tíz ország – köztük Zambia – vezetőivel találkozott.

zsido.com

Forrás: Arutz7