Boruch Klar rabbi és felesége, Devorah a New Jersey-ben fekvő West Orange Chábád-központját vezetik. A közelmúltban “Klarbucks” néven kávézót nyitottak. A rabbiházaspár célja, hogy olyan közösségi helyet működtessenek, ahol mindenki jól érzi magát, miközben tanulhat a zsidó hagyományokról is.

Klarék korábban már nyitottak egy hasonló közösségformáló teret: a kávézótól egy sarokra működik a Sábát Ház (The Shabbat House), ahol a környékbeli zsidók ünnepelhetik a hetedik napot, vallási elkötelezettségüktől függetlenül. A házaspár reméli, hogy e két intézmény kiegészíti egymást: “Töltsétek a hétköznapokat a Klarbucksban, szombatra pedig gyertek velünk a Sábát Házba” – invitálja a zsidókat a rabbi.

A Klarbucks vasárnaptól péntekig programok egész sorát kínálja az érdeklődőknek: indult hébertanfolyam, tartanak irodalmi esteket, művészeti szakköröket, filmvetítéseket és természetesen Tórát is lehet tanulni. A Sábát Házban már csütörtökön elkezdődik a készülődés: az érdeklődők bárcheszt süthetnek a rebecen vezetésével, pénteken pedig a sábáti fogásokat készítik el közösen. Az ünnep beköszöntétől kezdve egészen a hávdáláig, a szombatbúcsúztatásig programok egész sora várja a résztvevőket.

Devorah Klar rebecen azon dolgozik, hogy a Klarbucks a környékbeli zsidók harmadik legfontosabb terévé váljon. Az első a család, a második a munka, a harmadik pedig lehet a zsidó közösségi életet és spirituális feltöltődést kínáló kávézó. “Az emberek számára fontos, hogy kapcsolódjanak az ősi hagyományokhoz és azokon keresztül önmagukhoz. A zsidóság szent dolog, de egyben élő, releváns és valós része a mindennapoknak. Ennek megélését teszi lehetővé a kávézónk” – mondta.

zsido.com

Forrás: chabadofessex