Kormányzati támogatás híján nem tud tovább működni egy antiszemitizmus ellen küzdő német szervezet, az Exit.

A szervezet olyan, korábban neonáci nézeteket valló embereknek segített, akik szakítani akartak múltjukkal és megpróbálták elhagyni addigi közösségüket (innen az Exit, tehát kilépés elnevezés). A program 20 éven át működött, de a jelek szerint nem kapnak több támogatást, ami 250 ezer eurót jelentett volna – olvasható a jpost.com cikkében.

Az alapító Bernd Wagner hangsúlyozta, hogy az általuk „megtérített” egykori neonácik folyamatos fenyegetésnek, olykor halálos fenyegetésnek vannak kitéve korábbi társaik részéről, ezért nagyon fontos lenne, hogy a szervezet finanszírozása megmaradjon. Korábban hosszú távú pénzügyi támogatásra kaptak ígéretet, de szerinte ez nem valósult meg, már nem bíznak a kormányzatban.

Valójában nem csak az Exit, hanem még sok más szélsőségekkel szembeni küzdelmet folytató szervezet is forrásokat veszített a központi költségvetés megvágása miatt – derül ki a cikkből. Csaknem 8 millió euróval jut erre a területre kevesebb, legalább is ez volt a terv. Aztán a hallei fegyveres terrortámadás után azt ígérték, hogy mégsem csökkentik a pénzt.

A családügyi minisztérium jövőre újra 115 millió eurót adna, akárcsak idén. A szervezetek továbbra is aggódnak, mert változatlanul 3-5 évre szerződnek velük, aztán újra kell pályázni. Szerintük a német kormánynak nincs távlati terve a rasszizmussal és antiszemitizmussal küzdő szervezetek számára, így viszont nehezen tudják megtartani a munkatársaikat.

A német belügyminisztérium szerint az antiszemita bűncselekménye száma az elmúlt négy évben folyamatosan emelkedett, 2018-ra elérte a kétezret.

zsido.com

Kép: spiegel.de