Szegedi Csanád előadássorozatba kezdett.

„Kitörés a gyűlölet örvényéből” címmel előadássorozatba kezdett Szegedi Csanád. A Tett és Védelem Alapítvány szervezésében többségében iskolás csoportoknak tart előadást a Jobbik egykori országos vezetője, aki 2012-ben kilépett a sokszor antiszemita retorikát használó pártból és szembesülve zsidó gyökereivel a zsidóság tanulása felé vette az irányt. Szegedi 2014 májusa óta tart előadásokat főleg iskolás csoportoknak felhívva a diákok figyelmét a szélsőjobboldal nyújtotta veszélyekről. Az első előadását abba a miskolci általános iskolába tartotta meg, ahova maga is járt gyermekkorába. A miskolci előadásában nagy hangsúlyt kapott az antiszemitizmus mellett a rasszizmus társadalomra ható negatív hatása.

Első budapesti előadásaként a Bornemisza Péter Gimnáziumban tartott összevont „rendkívüli osztályfőnöki” órát a 11. –es évfolyamnak. A szociológiai kérdésekre meglehetősen nyitott fiatalok megismerhették Szegedi Csanád személyes illetve családi történetét. Az ex európai parlamenti képviselő beszélt családja elfojtott zsidóságáról, és azon felismeréséről, hogy milyen volt szembesülni nagyszülei történetén keresztül a holokauszt valódi borzalmaival. Az előadó sokszor tragikomikus történetekkel szemléltette, hogy milyen érzés volt számára kirekesztettből, kirekesztetté lenni és milyen volt az első találkozása Köves Slomórabbival vagy éppen jelenlegi tanítójával Oberlander Baruch rabbival. Szegedi kiemelte a társadalmi tolerancia és szolidaritásfontosságát és azt, hogy saját életével is igyekszik példát mutatni mindazoknak, akik hasonló élethelyzetben lehetnek. „Sosem késő megváltozni a jó irányba, felfedezni Isten megbocsátó szeretetét és mindez alapján levetkőzni előítéleteinket” – fejezte be előadását Szegedi a Bornemissza Gimnáziumban.

Szegedi nem csupán hazai előadások tart, hanem több esetben tartott előadásokat izraeli fiataloknak a tsuva fontosságáról. Ezen előadások alkalmával külön kitért Izrael állam központi szerepére és arra, hogy az antiszemitizmus számára miért olyan jelentős az Izrael-ellenesség. Izraeli orvostanhallgatóknak egy budapesti hotel rendezvénytermében a következőket mondta: ” Tisztában vagyok a szélsőjobb oldali múltammal, pont ezért állítom azt, hogy szinte kizárt, hogy valaki messzebbről találjon vissza a zsidósághoz, mint én, ebből kifolyólag hangsúlyozom, hogy minden zsidónak nyitva áll a kapu, hogy visszatérjen ősei hitéhez.” Szegedi kiemelte, hogy a zsidóság tanulása korántsem akadálymentes számára, de mindig talál valami újabb kapaszkodót, ami továbblendíti.

Megszakítás