Az izraeli biztonsági szolgálat még januárban tartóztatta le a Fehéroroszországból bevándorolt férfit a Ben-Gurion repülőtéren, de csak most hozták nyilvánosságra az ügyet.

Valentyin Vlagyimir Mazelevsky 1996-ban érkezett Izraelbe, majd katonai szolgálata alatt, 2000-ben tért át az iszlámra. Feleségül vett egy arab nőt és az észak-izraeli Sibli faluban telepedtek le. Öt gyermekük született. Az izraeli belbiztonsági titkosszolgálat, a Sábák egy ideje már a megfigyelése alatt tartotta a negyven éves férfit, aki élénken érdeklődött az Iszlám Állam ideológiája és tevékenysége iránt. Tagja volt az ISIS-t támogató, orosz nyelvű csoportoknak, ahol be is számolt arról a tervéről, hogy Szíriában csatlakozna a terrorszervezethez. Vásárolt magának egy egyirányú, Törökországba szóló repülőjegyet, és azt tervezte, hogy Törökországból a szír határon átszökve beáll az ISIS terroristái közé. A repülőtéren azonban már várták.

A Sábák logója

A Sábák tisztviselője elmondta: “Az Iszlám Állam olyan megtévesztő fotókat terjeszt, melyek azt sugallják, hogy az ellenőrzése alatt lévő területeken kellemes az élet, és a harcosaihoz csatlakozók izgalmas katonai és vallási élményekkel gazdagodhatnak. A Szíriából és Irakból visszatért izraeli állampolgárok vallomásaiból azonban kiderült, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz. Nagyon nehéz körülmények és állandó fenyegetettség várja a soraik közé állókat.”

Mazelevsky kihallgatása során beismerte, hogy a terrorcsoporthoz próbált csatlakozni, hogy “teljesítse a muszlim vallás parancsát, mely szerint minden igazhívőnek az Iszlám Állam területén kell élnie és megerősödnie hitében.”

Mazelevsky

Az utóbbi időben jelentősen megugrott a dzsihadista mozgalmakban aktív izraeli és a Palesztin Autonómia területén élő arabok száma, a Mazelevskyhez hasonló, zsidó származású muszlim szélsőséges feltűnésére azonban még nem volt példa. Amíg 2015-ben még csak 12 embert tartóztattak le iszlamista terrorcsoport támogatása miatt, addig 2016-ban már 83-at. Az elítéltek nagy többsége az Iszlám Állammal vagy az Ál-Káidával volt kapcsolatban.

Forrás: i24