Megvált Varga Bélától amerikai dzsesszzenekara a héten, miután számukra is kiderült, hogy ő a kuruc.info tulajdonosa – adta hírül honlapján a Tett és Védelem Alapítvány. Cikkük egész pontosan úgy fogalmazott: "páros lábbal" rúgták ki emiatt az amúgy zongorista Vargát.

Az antiszemita portál tulajdonosát éveken át hiába próbálta megtalálni a magyar sajtó. Vargát még 2012 szeptemberében az Átlátszó azonosította: egyebek között az derült ki róla, hogy a rendszerváltáskor az Egyesült Államokba emigrált, miután '88-ban diplomát szerzett a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, jelenleg Kaliforniában él, és borászattal foglalkozik. ("Lebukása" szinte a véletlennek volt köszönhető, mivel egy 2006 óta az identitásvédelmet sikeresen ellátó domainszolgáltató váratlanul feltüntette az oldal tulajdonosaként nemcsak Varga nevét, hanem a lakcímét is – aminek kiteregetése egyébként a kuruc.info-nak bevett gyakorlata.) Az Átlátszó akkor arra is emlékeztetett, hogy Varga volt az, aki a portálon a Csatáry László ellen tüntetők levadászásáért 75 ezer forintot ajánlott fel, de az 51 éves férfi tagadta, hogy ő volna a tulajdonos. Azt mondta, ő jegyeztette be a weboldalt az Egyesült Államokban, gyakorlatilag "baráti szívességből", de nem ő kezeli a Kuruc bankszámláját, és az igazi tulajdonost állítása szerint nem ismeri. Mint mondta, "vagy harminc" másik domain van a tulajdonában, és további hatvan borászati, zenei profilú honlapra irányító domaint jegyeztetett be. De azt, hogy ki lehetett az a barát, akinek szívességet tett, szintén nem árulta el.

A Tett és Védelemnek a kirúgással kapcsolatban a zenekar vezetője, Bruce Oliver is nyilatkozott, aki azt mondta: sokként érte őket, amikor megtudták az igazságot Varga Béláról. Mint mondta, megbeszélték a helyzetet a zenekar tagjaival, és úgy döntöttek, megszüntetik Varga tagságát, és megszakítják vele a kapcsolatot. "Mi nem akarjuk, hogy nevünk összefüggésbe hozható legyen a nyíltan szélsőséges nézeteket valló magyar nyelvű hírportállal. A helyzet nagyon kínos, de eddig csak mint zenész ismertük Vargát"­ – magyarázta. A zenekar nevét így az alapítvány sem közölte, azonban beszédes, hogy a legnagyobb videomegosztón Bruce Oliver profilján töröltek minden videót, amelyeknek az archív találatok alapján köze volt Vargához.
 

Megszakítás