A gazdák idegen katonai akcióra gyanakodnak.

Izrael határainak közelében gazdálkodók arról számoltak be, hogy az elmúlt hetekben zavarok jelentkeztek a műholdas jelek vételében, ami nehezíti a precíziós földművelést – olvasható a calcalistech.com cikkében. A probléma északon és délen egyaránt jelentkezett.

Ezekben a hetekben zajlik több termény vetése is, a traktorok pedig GPS-jelek segítségével tartják az előre meghatározott útvonalat. Ez nem azt jelenti, hogy a gépek maguktól mennek, de az operátorokat a műholdas jelek segítik.

A gyanú szerint a határon túlról zavarják a jeleket, ezért a termelők a védelmi minisztériumhoz fordultak. A Hezbollah terrorszervezet évek óta alkalmaz olyan drónokat, amelyek ezt lehetővé teszik. Felmerült az is, hogy a Szíriában állomásozó orosz katonai egységek zavarják a globális helymeghatározás jeleit a térségben, hogy nehéz helyzetbe hozzák az ottani kormányerők elleni felkelőket és a nyugati hadseregeket.

Dél-Izraelben korábban az egyiptomi hadsereg akciói okoztak fennakadást a mobilhálózatok üzemeltetőinek, a Sínai-félszigeten lévő terrorcsoportok elleni fellépés mellékhatásaként. 

zsido.com

Kép: calcalistech.com