Ebben az évben is meghirdette a Bálint Ház a Hanukatalizátor díjat. Az internetes szavazatok alapján két kategóriában díjazzák azokat, akik az elmúlt zsidó naptári évben a legtöbbet tették a zsidóságért. „A díjjal szeretnénk kifejezni, hogy a zsidó közösség szolgálata a jövőnk megteremtésének egyik fontos alapja” – áll a Bálint Ház honlapján. A díjjal kinyilvánítják, ki és mi volt ebben az évben a „leginspirálóbb és leginnovatívabb.”

Ebben az évben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek három projektje is felkerült a jelöltek listájára az innovatív közösségi kezdeményezések között. Elsőként kell említeni a 70 év unokái című köztéri fotókiállítást. „…van jelenünk és jövőnk, a múlt nem győzött le minket” – üzenik a Holokauszt túlélőket és legifjabb leszármazottaikat bemutató fényképek.

Másodikként a Hanna női klub szerepel a listán az EMIH programjai közül. A Hanna klub egy évtizede nyújt lehetőséget zsidó nőknek a kikapcsolódásra, feltöltődésre, tanulásra és társasági életre.

Végül, de nem utolsó sorban Gárdos Péter filmrendező sorozata, a Zsidó mesék is szerepel a jelöltek listáján. Az EMIH felkérésére a rendező egykori csillagos házakban vett fel interjúkat művészekkel, közéleti szereplőkkel, tudósokkal arról, mit gondolnak, mit éreznek a zsidósággal kapcsolatban.

A Bálint Ház oldalán Ön is leadhatja szavazatát arra a személyre vagy kezdeményezésre, amely Ön szerint a legerősebb katalizátora volt a zsidó életnek a tavalyi évben.

 

Megszakítás