Pénteken ünnepli 100. születésnapját Hollywood aranykorának csillaga, a zsidóságát büszkén vállaló Kirk Douglas.

Sok vendéget várnak arra a partira, amit Beverly Hillsben tartanak. A családon, barátokon és sztárokon kívül ott lesz David Wolpe rabbi is, aki éveken át tanította a Tórát a színésznek – olvasható a jta.org cikkében.

Wolpe rabbi tartotta Kirk Douglas második bár micváját, amikor még csak 83 éves volt. A színész akkor azt mondta: „ma lettem férfi”. A születésnapi ünnepséget fia, az Oscar-díjas Michael Douglas és menye, Catherine Zeta-Jones szervezi.

A rendezvényen számos olyan szervezet vezetője is ott lesz, amelyek jótékonysági célokra legalább 118 millió dollárt kaptak az ünnepelttől és feleségétől az Egyesült  Államokban és Izraelben. „A nyomorból jöttem, nem álmodtam arról, hogy egyszer milliomos leszek, tehát vissza is kell adnom” – mondta egyszer Kirk Douglas.

A színész Issur Danielovitch néven látta meg a napvilágot New York állam északi részén 1916 december 9.-én. Szülei Oroszországból érkeztek az Egyesült Államokba, hét gyermekük volt, hat lány és egy fiú.

Kirk Douglas a vallási nézeteiről is nyilatkozott néha: „nem hiszem, hogy Isten bókokat vár el. Isten azt akarja, hogy kezdjél valamit az életeddel és segíts másokon”. A Tóráról azt mondta: „A Tóra a valaha írt legnagyszerűbb forgatókönyv”, mert minden benne van, ami kell.

 

Kép: jta.org