Az amerikai kormány keményen elítélte tavaly Izraelt, amiért a gázai háborúban eltalált egy nemzetközi iskolát. Amikor az amerikai légierő néhány napja kórházat bombázott le Afganisztánban, az önkritika sokkal mérsékeltebbnek bizonyult.

Az izraeli hadsereg a tavalyi gázai háborúban eltalált egy ENSZ-iskolát Rafahban, akkor 10 embert meghalt és sokan megsérültek. A nemzetközi szervezet rögtön közleményben adott hangot felháborodásának és bűncselekménynek minősítette az esetet. Az Egyesült Államok is elítélte a történteket, arra intve Izraelt, hogy hadműveleteit „magasabb színvonalon”, komolyabb elvárásoknak megfelelően hajtsa végre, mérsékelje a civil áldozatok számát.

A napokban az Egyesült Államok találta magát Izraelhez hasonló helyzetben: szombaton légicsapást mértek az Orvosok Határok Nélkül egyik afganisztáni korházára, itt 22 ember halt meg. Az ENSZ illetékese ezúttal is nagyon keményen elítélte a történteket, ám az Egyesült Államok külügyminisztériuma nem sietett olyan keményen kritizálni ezt az akciót – írja a forward.com.

A külügy szóvivője szerint a bombázás „nem volt szándékos”, „túl sok a spekuláció az ügyben” és különben is „várjuk meg a vizsgálatok végét”. De nem csak az amerikai külügyminisztérium nézi más szemüvegen át az izraeli akciókat. Egy elemzés kimutatta, hogy a New York Times sokkal nagyobb felületen foglalkozik az izraeli-palesztin konfliktussal, mint a szíriai háborúval, ahol nagyságrendekkel több az áldozat. Az Economist pedig egy érdekes összeállítást közölt arról, hogy a Google keresőjében tízszer többen keresnek rá az Izraellel kapcsolatos konfliktusokra, mint Szíriára.

Az izraeli külügy nem kommentálta a félresikerült amerikai légitámadást.

Kép: wikipedia