A kockát a II. Szentély idejében használták az ősi zsidó településen.

A Jeruzsálemtől északra fekvő, a Bibliában többször említett Bét Élben, a Khirbet Kfár Mor régészeti területen találták az értékes leletet, számos agyagedény és korsó társaságában, egy ciszterna mélyén.

A leletek nagy többsége az egykor Bét Élben élt emberek mindennapi eszközei közül került ki. Az itteniek elsősorban olívaolajat és bort állítottak elő, továbbá galambokat tenyésztettek és fazekassággal foglalkoztak.

Bét Él ma is zsidók lakta település. 1977-ben alapították újra vallásos zsidók, s ma már 6500-an élnek a 900 méter magasan fekvő községben, mely Jeruzsálemtől 35 km-re található. Bét Élben beszélt az Örökkévaló Ávráhámmal, majd unokájával, Jáákovval, itt temették el Dvorát, Rivka dajkáját és egykor itt állt Jeroveám király szentélye és erődítménye. A 2900 éves épületek romjait ma is meg lehet tekinteni, számos ősi sírbarlang, egy jelentős méretű olajfeldolgozó üzem és középkori épületek romjai mellett.

A helyi önkormányzat vezetője, Sáj Álon a következőt mondta a lelet kapcsán: Amikor ismét letelepedtünk ezen a vidéken, kétezer évnyi száműzetés után, igazi kincseket fedeztünk fel. Ezen a területen most egy 650 lakásos új lakónegyed épül melynek középpontjában egy II. Szentély korabeli zsidó település romjai láthatók. A feltárás során, melyet a Polgári Közigazgatási Hivatal régészeti osztálya végezett, ősi mikvéket, azaz rituális fürdőket fedeztek fel, melyek egyértelműen a helység zsidó jellegére utalnak. Az ilyen felfedezések adnak erőt Bét Él további fejlesztéséhez és bővítéséhez. Egy történelmi jelentőségű kör zárul be ezzel, és ez könnyeket csal mindenki szemébe.

zsido.com

Forrás: Arutz7