Lapunk olvasói az elmúlt hetekben láthatták, hogy nem egy, hanem két örömteli eseményre, két esküvőre, vagyis hászenére is készülődött a közösség.

Az első esküvőre, ros chódes sziván estéjén került sor, május 15-én, Budapesten. A magyarországi Chábád mozgalom vezetőinek, Oberlander Báruch rabbinak és Batsheva rebbecennek ment férjhez a lánya, Gitty. (Örömteli eseményekkel zsúfolt éve van az Oberlander családnak, nem egész öt hónapja fiuk, Náchmán esküvőjét ünnepelhették.)

A New York-i Monsey-ban élő vőlegény, Yossi Rosenberg családjában nemzedéken át csak vizsnyici haszidok voltak, mígnem a vőlegény apja a lubavicsi Rebbe haszidja nem lett. A vőle­gény anyai és apai részről is ma­gyar felmenőkkel büszkélked­het. Apai nagyapja például nyír­egyházi, míg nagyanyja az ung­vári sakter lánya – az ő tiszteletére Ungváron is tartottak egy sevá bráchot vacsorát a fiataloknak.

A fantasztikus hangulatú esküvő vendégei között volt Goldberger Menáse, a vőlegény 89 éves dédnagyapja is. Milánóból érkeztek az ünnepre a menyasszony anyai nagyszülei, Moshe Lázár rabbi és felesége, míg a menyasszony apai nagymamája New Yorkból utazott ide. Ugyancsak jelen volt az esküvőn a menyasszony nagybátyja, Berel Lázár, Oroszország főrabbija is. A Kelet-Európai chábád rabbik is képviseltették magukat, a magyar küldöttek mellett a zágrábi, az ungvári és a belgrádi sliáchok is jelen voltak a Bálna rendezvényközpontban tartott, nagyszabású esküvőn.

A második esküvőt az izraeli Kfár Chábádban tartották egy nappal később. Itt Kovács Jichák rabbinövendék, lapunk munkatársa állt a hüpe alá, hogy feleségül vegye menyasszonyát, Danielle-t. A szertartást Meir Askenázi, Kfár Chábádi főrabbija vezette, az ifjú párt Salamon Ávrahám vezette a hüpéhez. A Rebbe levelét Köves Slomó rabbi olvasta fel. A Magyarországról érkező családtagok mellett ugyanis ő és Faith Aser is Izraelbe utaztak és csatlakoztak az Izraelben tanuló magyar bóceherek különítményéhez, akik Jichák tanulótársaival együtt fergeteges hangulatot teremtettek az ünnepségen.

Gratulálunk a két ifjú párnak: Yossi és Gitty Rosenbergnek, valamint Kovács Jicháknak és Danielle-nek, valamint családjaiknak!

Megszakítás