Egyre gyakrabban lehet találkozni vadállatokkal izraeli településeken.

Vaddisznók sétálnak Haifán, Neserben és Kiriát Smonában. Sakálok tanyáznak Jeruzsálemben, Bét Seánban és Rámát Gánban. Farkasok settenkednek Aradra, Éjn Gedibe és Szde Bokerbe.  A vadállatok feltűnése az izraeli városokban az utóbbi években vegyes érzelmeket váltott ki a lakosságból. Vannak, akik örömmel és kíváncsisággal fogadják őket, mások félelemmel és rettegéssel. Az ökológusok szerint a jelenség egyik fő oka a településeken felgyűlő szemét, ezért az ember felelősségére és a várható következményekre hívják fel a figyelmet.

Szárit Oked a sivatagi Arad város lakója. Ablaka a Távjá-folyó völgyére néz, melyben a Holt-tenger felé zúdul a víz az esős időszakokban. “A kertemben egy farkassal találtam magam szemben. Tíz méterre állt tőlem. Korábban minden reggel lesétáltam a völgybe, de kénytelen voltam felhagyni ezzel a szokással. Természetes dolog, hogy félek. Egy farkasfalka portyázik errefelé, és nem szeretnék összefutni velük. Az is természetes, hogy az állatok idejönnek. Az ember tönkreteszi természetes élőhelyeiket, ezért kényszerülnek a települések közelébe, ahol élelmet és vizet keresnek.”

Gil Kászpi a Holt-tengerrel szemben fekvő Éjn Gedi kibuc lakója. Szabadidejében kertészkedik, és a természetet fotózza. Őt nagyon lázba hozták a környéken megjelenő farkasok. “Már fél éve látjuk őket rendszeresen. Egyszer kinéztem az étkezde ablakán, és egy fehér farkast láttam a gyerekek körül oldalogni. Már Aradon is feltűntek. Élelemért jönnek, és a macskákat hajkurásszák. Ilyet korábban nem tapasztaltunk. A gyerekek este hét után már nem sétálnak szabadon a környéken. Félnek.”

Chájim Berger a Negev-sivatagban fekvő Szde Boker kibcuban, a Ben-Gurion főiskolán túravezető. Munkájából kifolyólag gyakran követi az éjszakai életet élő ragadozók nyomát. “Amikor kirándulás közben látok vadállatokat, az rendben van. De most már a településekre is bemerészkednek, és ez probléma. Már volt rá példa, hogy felfaltak kutyákat és macskákat is. Szerintem felelőtlenség közel engedni a vadállatokat, főleg emberek közelébe. A vadállatok rájönnek, hogy tőlünk élelmet lehet zsákmányolni. Aztán azt is megtanulják, hogy valójában nem jelentünk rájuk veszélyt. Innen már csak egy lépés, hogy emberekre támadjanak.”

Jáir Weiss, a haifai állatorvosi szolgálat helyettes vezetője elmondta, hogy számos állatfaj, mint a sakál, a vaddisznó vagy a varjú, rendkívül elszaporodott Izraelben. “A vaddisznó hihetetlenül intelligens állat, sokkal inkább, mint a háziasított kutyák. Képes kihasználni minden lehetőséget. Amíg a vidéki településeken ellenségként kezelik és vadásznak rájuk, addig a városban nincs mitől tartaniuk, és bőségesen találnak ennivalót. A számuk csak egyre növekszik, mert a természetben sincsenek ellenségeik.” Az állatorvos kitért arra is, hogy az emberek viselkedése is problematikus. “Elterjedt szokás az állatok etetése. Máshol a világon ez nincs így. Ez talán a kelet-európai országokból terjed át hozzánk. Az állatok energia- és fehérjedús ételt kapnak az emberektől. Van, akinek a kezéből esznek a vaddisznók.”

A hívatlan vendégek sok kárt tesznek a városi infrastruktúrában is. Feltúrják a parkokat, kárt tesznek az épületekben. Haifán egyszer egy ház gáztárolóját rongálták meg, és az egész épületet evakuálni kellett. Számos háziállattal is végeztek, és Haifán az elmúlt tíz évben háromszor támadtak emberre. “A vadállatok nem a városba valók, senkinek sem jó, ha velünk élnek.” – tette hozzá Weiss.

Dr. Amit Dolev, az Izraeli Nemzeti Parkok Hatóságának ökológusa szerint a vadállatok csupán reagálnak a természetben zajló változásokra. “Ez egy rendkívül kiterjedt jelenség, mely a nyílt területek közelében fekvő településeket érinti. Az állatok élelmet keresnek, és ha megtanulják, hogy nincs mitől félniük, máskor is visszatérnek. A könnyen hozzáférhető élelem a legfőbb indok, és ez hatással van a populációk növekedésére is.” Dr. Dolev szerint a problémát kezelni kell, melynek első lépése a hatékonyabb szemétgyűjtés és szállítás lehet. Fontos továbbá az emberek tájékoztatása is. “Sokan azt gondolják, hogy jót tesznek, amikor a vadállatokat etetik. A kirándulók gyakran hagynak maguk után ételmaradékot, ami a túraútvonalak közelébe csalogatja az állatokat. Ez történt például a Holt-tenger környéki farkasokkal. Az embereknek meg kell érteniük, hogy még a házuk előtt sem hagyhatnak kint élelmet.”

A hatóság ezen felül megkezdte a túlszaporodott populációk, elsősorban a sakálok és a vaddisznók számának csökkentését. “Ha túlszaporodik egy állatfaj, az ártalmas a természetre, az emberre, a mezőgazdaságra és a többi állatra is. A kilövés csak az egyik módszer és mi igyekszünk ezt elkerülni. Vannak más eszközeink is: területek elkerítése, a hozzáférhető élelem csökkentése és az emberek oktatása.” – magyarázta Dr. Dolev.

zsido.com

Forrás: Globes