Az épület nem használták, miután a szlovák városban élő zsidóság 80 százalékát meggyilkolták a holokauszt során.

Különös élményéről mesét egy izraeli utazó, aki nemrég a nagyszombati zsinagógát felkeresve egy kávézóra bukkant az épület falain belül. Meir Davidson élményéről a Ynetnews nevű izraeli hírportál számolt be.

„A főutcán volt egy makett a városról, amin két zsinagógát is láttunk a helyi bazilika közelében” – mesélte Davidson. „Felkerestük őket és sokkolt, hogy egy működő kávézót találtunk, tele helyi értelmiségiekkel” – tette hozzá a férfi, aki szerint a kávézó vezetése kicsit sem törekedett az egykori imaház jelleg elrejtésére. Ugyanakkor sem kóser ételeket, sem judaizmus kötődő könyvek nem lehetett kapni.

„Semmi leírást nem találtunk a közösségről vagy arról, ami történt vele. Egy emlékmű sem állt ott. Sokkolt minket az élmény, és vegyes érzelmekkel távoztunk” – mesélte a történetet Davidson, aki ugyanakkor kiemelte, a Synagóga Cafe itallapján legalább az épület története szerepelt.

Az épületrestaurátorként dolgozó utazó azt is elmondta, hogy szakmailag viszont lenyűgözte az épületen elvégzett felújítási munka minősége. „A felújítások világában épp ez az egyik legnagyobb kérdés – vajon elegendő csak az épület struktúráját megőrizni vagy a kulturális értékeit is. Én ezt nem tudnám megmondani, de nagyon messzire vezető dilemma”.

zsido.com

Képek forrása: www.synagogacafe.sk