A Nederlandse Spoorwegen csaknem 107 000 zsidó – köztük Anne Frank – deportálásában vett részt.

„Közös megegyezés alapján úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy bizottságot. És ez a bizottság fog dolgozni azon, hogy anyagi segítséget tudjunk eljuttatni az érintetteknek” – nyilatkozott a médiának Roger van Boxtel, a holland állami vasúttársaság elnöke.

A Nederlandse Spoorwegen (NS) vezetői 2005-ben hivatalosan is bocsánatot kértek a deportálásokban való segédkezéséért. Korábban a vállalat részt vett olyan programok támogatásában, amelyek a holokausztnak állítottak emléket. Ám a mostani döntést egy Auschwitzban meggyilkolt házaspár gyermekének kezdeményezésére hozták meg. Salo Muller, aki a haláltáborban veszítette el szeretteit, egyéni kárpótlást kért a cégtől.

A férfi elmondása szerint nem számított arra, hogy esete arra sarkallja a vállalatot, hogy többeknek is megpróbáljanak segíteni. „Ez számomra azt jelenti, hogy az NS felismerte: sok zsidó szenvedése még nem ért véget” – nyilatkozott Muller. „Örülök annak, hogy az NS is érzi, morális okokból kell fizetnie” – tette hozzá.

A náci megszállás alatt közel 107 000 zsidót deportáltak haláltáborokba a holland vasútvonalakon keresztül. Bár az állami vállalat parancsra működött együtt a náci rezsimmel, cserében csaknem 2.8 millió dollárral jutalmazták az aktív részvételt – derül ki az Algemeiner írásából.

zsido.com

Kép forrása: Algemeiner