Múlt hét kedden nagy veszteség érte a zsidóságot: augusztus 22-én (Áv hó 19.) hosszú betegség után elhunyt Jungreis Eszter rebbecen – adta hírül a The Yeshiva World. A Hinéni mozgalom szegedi születésű alapítója életének 80. esztendejében adta vissza lelkét a Teremtőnek.

A Rebbecen világszerte sok helyen – köztük Magyarországon is – tartott előadásokat, hogy inspirálja a zsidókat a hagyományaikhoz való visszatérésre. A Kiruv (kb. visszavonzás, közelhozás) mozgalom egyik úttörőjeként hozta létre a Hinéni mozgalmat, mellyel Amerikában és más országokban is hatalmas sikert aratott és megszámlálhatatlanul sok zsidó lelket vonzott vissza a közösségbe.

A Jungreis család nagyhírű magyarországi rabbidinasztia volt a II. világháború előtt. A Reb­becen édesapja, Jungreis Áv­ro­hom rabbi volt Szeged ortodox főrabbija egészen a család deportálásáig. A Jungreis család számos borzalmon ment keresztül, több koncentrációstábort is megjártak. Az Örökkévaló segítségével a háború után Svájcból az Egyesült Államokba emigráltak. Itt házasodott össze Eszter egy távoli rokonával, Jungreis Mesulám rabbival, aki Észak-Woodmere-ben, az Or Há­torá közösséget vezette.

A házaspár egész életét egyet­len célnak szentelte: hogy fel­vegyék a harcot a „spirituális Holokauszt” ellen, ahogy az asszimiláció változatos formáit nevezték.  A Rebbecen fáradtságot nem ismerő munkája nyomán a Hinéni – jelentése: itt vagyok – világmozgalommá vált, világszerte arra inspirálva a zsidókat, hogy elkezdjenek kutatni a gyökereik után.

A Rebbecen gyakorta tartott előadásokat Chábád helyszíneken és rendezvényeken is. Magyarországra először az EMIH hívta meg a 2000-es évek elején. Bár gyerekként hagyta el Magyarországot, felnőttként is beszélt magyarul. Lenyűgöző személyiségével, vitalitásával és őszinteségével mindenkit magával ragadott.

Több bestseller könyv szerzője, melyek közül az Elhivatott Élet című gyűjtemény magyarul is megjelent a Vince kiadó gondozásában. Munkásságát generációnk több zsidó vallási vezetője is nagyra tartotta, többek között a szatmári rebbe, Mose Feinstein rabbi és sokan mások is. A zsidóságért végzett munkájáért elismerésben részesítette többek között Menáchem Begin, Izrael Állam miniszterelnöke és George Bush, az Egyesült Államok elnöke is, aki felkérte, hogy kísérje el 2008-as izraeli útjára is.